}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

GYAKORI KÉRDÉSEK

A legfontosabb és a leggyakrabban feltett kérdéseket itt találod.

GYIK – TARTALOMJEGYZÉK

PÁCIENSEK KÉRDEZTÉK

1 . A leleteket és vizsgálati eredményeket mikor és kinek kell odaadni?

Az altatóorvosi konzíliumra kell ezeket elhoznia.

2. Az operációnál műköröm kézen és gél lakk lábon maradhat-e, vagy le kell azokat szedetni?

A bal kéz egyik ujjára a műtét alatt oxigén szenzort helyezünk fel. Ezen a kezén körömlakkot, műkörmöt, zselés körömlakkot ne használjon, vagy befekvése előtt távolítsa el.

3. Az asztma miatt naponta többször (akár 10-12 alkalommal) is köhögök. Nem veszélyes ez majd a varrat szempontjából?

A köhögés különösképpen nem befolyásolja a sebgyógyulást. Az asztmával kapcsolatban a következők betartása javasolt. Ha ellenőrző vizsgálaton több mint fél éve nem volt, vagy ha az asztma az utóbbi időben gyakran okozott Önnek problémát, menjen el kezelő orvosához vagy háziorvosához, hogy betegségét ellenőrizzék, esetleg gyógyszereit átállítsák. A frissen készült véleményt, leletet hozza magával! Rendszeresen szedett gyógyszereit ne hagyja el, kivéve, ha az altató orvos vagy a sebész elrendeli!

4. Mit tehetek a “varrat fájdalom” ellen?

A műtét utáni fájdalomcsillapítás a mi feladatunk. A fájdalomcsillapítás formájáról a kórházi csapat (az operációt végző orvos, az aneszteziológus szakorvos) dönt, de ezt megbeszéljük Önnel. Jelezze időben, ha fájdalmat észlel!

5. A véralvadásgátlóval kapcsolatban sokan sokfélét mondanak. Pontosan hová kell majd szúrni? Has, comb… más terület?

A véralvadásgátló készítményeket injekcióval bőr alá kell adni. A gyógyszert célszerű a hasba adni, felváltva jobb és bal oldalra, kb. 5 cm-re a köldöktől, ép bőrfelületen.

6. Műtét utáni étkezési útmutatót kitől kaphatok? ‌Fehérjét mikortól lehet fogyasztani?

A műtét után írásban, illetve szóban az operációt végző orvostól és a dietetikustól kap étkezési tanácsot. A fehérje nélkülözhetetlen az életben; az izmok, a különféle szervek és az immunrendszer mind fehérjét igényel a munkájához. A műtét után fehérjét fehérjeturmix formájában lehet fogyasztani. Naponta legalább 60 gramm fehérjét, vagy pontosabban 0,8 gramm fehérjét kell testsúly kilogrammonként bevinni.

7. Kompressziós harisnya kelleni fog? Ha igen, biztosítja a kórház, vagy vegyem meg? Mikor kell felvenni és meddig kell hordani?

Kompressziós harisnyát a befekvéskor adunk. A kompressziós harisnya megkönnyíti a vénákban a vér áramlását, ezáltal megakadályozza a lábban a vérrög (trombózis) képződését. A harisnyát legalább a műtét után tizennégy napig kell alkalmazni.

8. A műtét után mikortól lehet inni?

A műtét másnapján.

9. Sleeve műtét után miért éhesek sokan, ha már nincs meg a gyomor éhségért felelős része?

A gyomorban termelődő hormonok egyike a ghrelin, mely az üres gyomorban termelődik és a rövidtávú éhségérzet kialakításáért felelős. A hormon feladata, hogy jelzést adjon az agynak arról, hogy a gyomor üres és enni kell. Az éhségérzet és annak kiváltó okai összetettek. A ghrelin kiesésével „csak” csökken az éhségérzet, de nem szűnik meg. Azonban az éhség sajnos nem mindig jelent valódi igényt. Meg kell tanulnia még jobban figyelni magára, a teste jelzéseire és akkor jelentősen fog fogyni.

10. Mi az oka a többeknél is jelentkező vállba kisugárzó fájdalomnak?

Egy nappal a laparoszkópia után a betegek töredékénél vállfájdalom szokott kialakulni, mely akár 72 órán át is tarthat. A fájdalmak spontán szűnnek. Oka a műtét során használt széndioxid gáz, amely a rekesz közelében irritáló és szárító hatású lehet. A műtét során a széndioxid maradéktalan eltávolítása csökkenti a fájdalom előfordulását, ezért mi különös figyelmet fordítunk erre. A műtét után alkalmazott fájdalomcsillapításunk természetesen hat a vállfájdalomra is. Ami Ön tud tenni, hogy felkel, minél többet mozog.

11. Köldöksérvem van, meg lehet ezt oldani a műtét során?

Ha panaszokat okoz a sérv, lehetőség van rá, hogy a bariátriai műtéttel egy időben megoperáljuk. Panaszmentes esetben azonban nem ajánljuk a műtétet. A sérv gyakran kiújul, ha magas a hasűri nyomás, márpedig a túlsúly jelentős hasűri nyomásfokozódással jár. Sokkal jobb a sérvműtét eredménye, ha erre akkor kerül sor, amikor már lefogyott.

12. Műtét után meddig kell gyomorsav csökkentő gyógyszert szednem?

Néhány hónapig kell szednie. Az időtartam függ attól, hogy voltak-e refluxos panaszai.

13. Megijeszt az, hogy pár sleeve műtött pár évvel később megbánta, hogy nem bypass-t választott. Át lehet alakítani a csőgyomrot bypassá?

Igen, ha nem hozott megfelelő eredményt a sleeve műtét, bizonyos feltételek megléte esetén át lehet alakítani laparoszkópos gastric bypass műtétté.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 

14. Félek jelentkezni, mit tegyek?

Első sorban mindenképp azt tanácsoljuk, hogy tájékozódj a témában, vedd fel másokkal a kapcsolatot, beszélj róla a családtagoknak, barátoknak. Ha már úgy érzed, hogy készen állsz egy konzultációra, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy többet megtudj a műtétről, lehetőségeidről.

A konzultáció semmire nem kötelez. A találkozó barátságos, intim környezetben történik, ahol a szakorvosunk és Te vagy jelen. Rengeteg hasonló páciens keres meg minket, tehát a felmerülő problémákkal, kérdésekkel naponta találkozunk.

15. Szeretném a műtétet, mi legyen a gyomorgyűrűmmel?

A gyomorgyűrű számos szövődménnyel járhat, ezért ma már csak kevés helyen végzik ezt az eljárást. Sleeve, vagy gyomor bypass műtét előtt mindenképpen el kell távolítani. Az eltávolítás is műtéttel történik. Az, hogy a gyűrű eltávolítása és a bariátriai műtét végezhető-e egyszerre, mindig egyedi elbírálás kérdése.

16. Szeretném a műtétet, de a hasi ultrahang során kiderült, hogy epekövem van?

Az epehólyag kivételével egy időben a bypass műtét is elvégezhető.

17. Szeretném a műtétet, de szívbeteg vagyok?

A túlsúly gyakran okoz szívbetegséget, magas vérnyomást. A szervezet és így a szív műtéti terhelhetőségét műtét előtt altatóorvos méri fel. Minden beteg vizsgálatához hozzá tartozik az EKG, de szívbetegség esetén sokszor kiegészítő vizsgálatokra (szívultrahang, terheléses EKG stb.), vagy kardiológus szakvéleményére van szükség.

18. Mi lesz a lezárt gyomor sorsa a szervezetben, elhal?

Nem fog elhalni. Nyugalomban marad, egy kicsit zsugorodik, de ugyanúgy termeli a gyomornedvet és hormonokat, melyek ugyanúgy bekerülnek a bélcsatornába, illetve a vérkeringésbe.

19. Mikorra fogyhatok le?

A végleges súly kb. 18 hónappal a műtét után alakul ki, ebből az első 9 hónap a gyorsabb, látványosabb fogyás időszaka, a második 9 hónapban már lassul a fogyás havi üteme.

20. Mennyit fogyhatok a bypass műtéttel?

Átlagosan a testsúlyfelesleg 70-80%-át leadhatja a műtét utáni 18-24 hónapban, ez azonban nemcsak a műtét következménye, hanem az életmódváltásnak, a helyes táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak az eredménye.

21. Fogamzásgátlót szedek, mi ezzel a teendő műtét előtt és után?

A műtét előtt 4 héttel a hormonális fogamzásgátlót kérjük abbahagyni és alternatív fogamzásgátlást javaslunk. Mindez azért, mert a fogamzásgátló kis mértékben növeli a trombózis (véralvadás) kockázatát. Műtét után 4 héttel ismét el lehet kezdeni.

22. Lehet-e laparoszkópos műtétem, ha volt már hasi műtétem, sérvem, vagy sztómám van?

Igen. Feltétlenül mondja el az összes korábbi műtétét, különös tekintettel a hasra és a medencére a konzultáció során! Sokan elfelejtik a gyermekkori műtéteket. A legjobb elkerülni a meglepetéseket!

23. Növeli-e a 2. típusú cukorbetegség a műtét kockázatát?

Növelheti. Feltétlenül kövesse a műtét idején a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban az utasításainkat. Szinte mindenki, aki a 2. típusú cukorbetegségben szenved, jelentős javulást, vagy akár teljes gyógyulást érhet el a műtét után.

24. Lehet-e laparoszkópos műtétem, ha szívbetegségem van?

Igen, de szükség lehet kardiológus orvosi véleményre. A bariátriai műtétek után a legtöbb szívbetegség javul, beleértve:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • lipidproblémák
 • szívnagyobbodás
 • vaszkuláris (artéria és véna) és koszorúér (szív artéria) betegség

A konzultáció során feltétlenül adjon tájékoztatást ezen betegségeiről. Ha bármilyen vérhígítót készítményt szed, külön utasításokat fog kapni a műtét előtt és után.

25. Mekkora testsúlycsökkenés várható a bariátriai műtétek által?

A betegek hosszú távon a súlyfeleslegük (normális testsúly feletti többlet) 75-80% -át veszítik el bariátriai műtétek által (sleeve vagy bypass műtétek esetében).

26. A műtét biztosítja az állandó fogyást?

Nem. A betegek kis százaléka visszanyeri az elveszített súlyának jelentős részét. Ez elsősorban akkor fordul elő, ha a beteg a műtétet követő hónapokban és években nem követi az étrendi előírásokat.

27. Vissza lehet-e fordítani a bariátriai műtéteket?

A gyomor bypass műtét potenciálisan visszafordítható. A visszafordítás ugyanolyan nagyságrendű és kockázatú műveletet igényel, mint az eredeti műtét. A sleeve gyomor (csőgyomor) műtét visszafordítása nem lehetséges.

28. Melyik bariátriai műtét megfelelő nekem?

Ezt a döntést Önnel együtt közösen hozzuk meg a konzultáció során.

29. Milyen kockázatokkal jár a bariátriai műtét?

Minden hasi műtét a következő kockázatokat hordozza:

 • Vérzés
 • A műtéti seb és a hasüreg fertőződése
 • Szív- és / vagy légzési szövődmények, beleértve a vérrögképződést (trombózist) is
 • A bél elzáródása, a belek összetapadása (adhéziók) és belső sérv
 • Hasfali sérv kialakulása
 • Anasztomózis elégtelenség
 • Az általános érzéstelenítéshez kapcsolódó kockázatok

A súlycsökkentő műtéttel kapcsolatos halálozási kockázat alacsony – kevesebb, mint 0,5%

30. Mi is pontosan az a laparoszkópia?

Az üreges szervek, testüregek kis behatolásokon át bevezetett kamera (optikai eszköz) segítségével könnyedén vizsgálhatók, a bennük talált elváltozások speciális eszközök segítségével kezelhetők, ez az endoszkópia. Például a hasüregbe vezetett kamera képe az optikai eszközön át monitorra kivetítve követhető a műtét során. A laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket szúrva diagnosztikus és terápiás beavatkozások végezhetők el.  Ennek a műtéti technikának az az előnye, hogy nem kell a hasat felvágni, hanem csak a bőrön és a hasfalon apró nyílásokat létrehozni. Ez napokkal gyorsabb, kevésbé fájdalmas és esztétikailag szebb gyógyulást eredményez. A bariátriai műtétek laparoszkópos technikával történnek.

KÉRDÉSEK A FELÉPÜLÉSRŐL

31. Szükségem lesz segítségre miután hazaértem?

A kórházi távozás után képesnek kell lennie arra, hogy saját magát önállóan ellássa. Azonban a fogyatékkal élő betegeknek szüksége lehet extra segítségre.

32. Milyen hamar vezethetek műtét után?

Ne vezessen addig, amíg gyorsan és éberen nem tud mozogni, és már nem szedi a műtétéhez kapcsolódó gyógyszereket. Ez általában körülbelül egy-két hétig tart.

33. Meddig nem tudok bariátriai műtét után dolgozni?

A műtét után a legtöbb beteg egy vagy két héten belül visszatér a munkahelyre. A műtét után egy ideig kevés energiával rendelkezik. A műtét után egyértelmű tanácsot adunk Önnek. A legtöbb munkáltató azt akarja, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a munkahelyére, még akkor is, ha nem tud minden feladatot azonnal elvégezni. Az Ön és mások biztonsága rendkívül fontos – az alacsony energia bizonyos munkahelyeknél veszélyes lehet.

34. Mikor kezdjem el a testmozgást a műtét után?

Azonnal! Rövid sétákat fog tenni a kórházban is. A legfontosabb az, hogy a testmozgás fokozatosan történjen. A súlyemelés vagy a sport a műtét utáni első hónapban „alacsony hatásfokkal” történjen. Lassan emelje a terhelését. Úszás csak akkor történhet, ha meggyógyultak a sebei.

35. Hogy kell diétáznom, testmozgást végeznem a műtét után?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a bariátriai műtét után folyamatosan éhes lesz. Azonban a műtét után legtöbben nem érzik magukat éhesnek. 6-18 hónappal a műtétet követően azonban valamilyen étvágy visszatér, azonban ez az étvágy sokkal gyengébb és könnyebben kielégíthető lesz, mint korábban. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármikor bármit ehet. Az egészségesebb ételek választása fontos a jó eredmények elérése céljából.

Legtöbben azt gondolják, hogy a testmozgásnak intenzívnek és fájdalmasnak kell lennie. A rendszeres és kevésbé intenzív sport azonban hosszú távon sokkal hasznosabb. Ha állandóan túlterheli magát, akkor egy idő múlva nem fogja tovább folytatni a sportot. Olyan mozgástervet kell felállítani, ami Ön számára hasznos. Nincs azonban mindenki számára egységes terv. Találja meg az ideálisat!

Az embereknek (a normális testtömegűek számára is) a testmozgás fontos a rendszeres stressz-oldás és testsúly szabályozás szempontjából. Az öregedéskor az inaktivitásitás törékeny csontokkal járhat. Az egészséges csontok megmaradása és az izomvesztés elkerülése részben attól függ, hogy hetente történik-e testmozgás.

36. Nem tudok járni.

Szinte mindenki képes találni valamilyen tevékenységet, amelyet „közepes testmozgásnak” lehet tekinteni, még azok számára is, akik artritiszben, ízületi kopásban vagy gerincfájdalom szenvednek. Különleges gyógytornászra lehet szükség, hogy megtalálja az Ön számára ideális mozgásformát.

37. Hány kontrollra van szükségem a műtét után?

A műtét utáni első évben általában négy-hat kontroll szükséges. A kontrollok ezután fél-egy évente történnek, melyeket meghatározatlan ideig tervezzük.

ÉLET A MŰTÉT UTÁN

38. Mikor eshetek teherbe bariátriai műtét után? Egészséges lesz-e a gyerekem?

A legtöbb nő műtét után sokkal termékenyebb lesz. A fogamzásgátló tabletták nem működnek megfelelően túlsúlyos betegeknél. A fogamzásgátló tabletták nem megbízhatóak abban az időszakban, amikor a testsúlya változik. Ezért spirálra van szükség, vagy óvszert kell használni a szexuális aktus során. A menstruáció nagyon szabálytalan lehet, és akkor is teherbe eshet, amikor a legkevésbé számít rá!

Általában azt javasolják, hogy a terhességgel a műtét után 12-18 hónapig várjon. Bariátriai műtét után sokkal kevesebb probléma adódhat a terhesség alatt (terhességi cukorbetegség, eclampsia, magzati túlnövekedés) és a szülés során. Kevesebb vetélés vagy halvaszülés fordul elő, mint azoknál az elhízott nőknél, akik nem estek át műtéten és nem fogytak le. Az anyák műtéte után született gyerekeknél kevésbé áll fenn annak a kockázata, hogy később elhízottakká váljanak, mivel bizonyos gének nem aktiválódnak a magzati növekedés során.

39. Szükségem lesz plasztikai műtétre?

A legtöbb betegnek megereszkedhet a bőre, de ez általában csak átmeneti állapot.  A műtét utáni 6 és 18 hónap között sok változás történik. Az egyéni eredmény függ a leadott testsúlytól, az életkortól, az örökletes tényezőktől, az testmozgástól vagy a dohányzástól. Néhány beteg úgy dönt, hogy plasztikai műtétet kér a felesleges bőr eltávolítására. Azt javaslom, hogy ezzel a döntésével a műtét után legalább 18 hónapot várjon.

40. Elveszíthetem a hajam bariatriai műtét után?

A műtétet követő 3–6 hónapban előfordulhat hajhullás. Ennek okait nem értjük pontosan. Még ha az összes javasolt táplálékiegészítőt szedi is, akkor is fennállhat hajhullás. Viszont a hajhullás szinte mindig csak átmeneti. Megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel hozzájárul a haj újbóli növekedéséhez, és segít elkerülni a haj hosszabb távú elvékonyodását.

41. Kell szednem a műtét után vitaminokat és ásványi anyagokat?

Egész élete során multivitamint kell szednie. Szüksége lehet bizonyos vitaminok vagy ásványi anyagok nagyobb adagjaira, különösen a vasra, a kalciumra és a D-vitaminra. Legalább évente laboratóriumi ellenőrzéseket kell végeztetnie.

42. Változhat-e a gyógyszerelésem a műtét után?

A fogyás során csökkenthet vagy akár teljesen megszűnhet a magas vérnyomás, szívbetegség, ízületi gyulladás, koleszterin és cukorbetegség kezelésére alkalmazott sokféle gyógyszer szedésének igénye.

43. Ihatok alkoholt a műtét után?

Igen – mértékkel.