}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Műtétek összehasonlítása

SLEVEE bypass mini bypass SLEVEE
SLEEVE BYPASS MINI BYPASS SLEEVE-BYPASS
A csőgyomor műtét során a gyomor 85%-a kerül eltávolításra. Az új, kisebb gyomor cső alakú (1500 cm3 helyett csak 150 cm3 marad).   A táplálék továbbra is áthalad az emésztőrendszer minden részén, a vékonybél nem kerül áthidalásra. A gyomor bypass műtét során egy kisméretű, 20-30 cm3-es gyomortasak kerül kialakításra. A vékonybél 10%-a kerül áthidalásra. A bypass műtétek a csőgyomortól (sleeve) abban térnek el, hogy lerövidül a táplálék útja az emésztőrendszerben. A mini-bypass műtétnél kisméretű, 50-60 cm3-es gyomortasak kerül kialakításra, 25-30%-os vékonybél kerül áthidalásra. A bypass műtétek a csőgyomortól (sleeve) abban térnek el, hogy lerövidül a táplálék útja az emésztőrendszerben. A műtét első része csőgyomor képzés (sleeve gastrectomia), mely után egy összeköttetést hozunk létre a kisebb gyomor és a vékonybél középső része közt. A táplálék a gyomorból ürülve közvetlenül belekerül a vékonybél traktusba.   A hagyományos és mini bypass műtétekkel ellentétben a vékonybél kikapcsolt részét teljesen, elkerüli az elfogyasztott étel.
A gyomor 85%-á végérvényes eltávolításra került, a csőgyomor képzés nem reverzibilis műtét. Reverzibilis műtét, a normál anatómia helyreállítása lehetséges. Reverzibilis műtét, a normál anatómia helyreállítása lehetséges. A gyomor 85%-á végérvényes eltávolításra került, a csőgyomor képzés nem reverzibilis műtét.
A hosszútávú súlyfelesleg csökkenés 70%. Nagy a kockázata az ismételt súlygyarapodásnak. A hosszútávú súlyfelesleg csökkenés 80%. Nagy a kockázata az ismételt súlygyarapodásnak A hosszútávú súlyfelesleg csökkenés 70-80%. Jobb a fogyás és kisebb az ismételt súlygyarapodás kockázata a sleeve-hez vagy a hagyományos bypass-hoz képest 45 kg/m2 feletti BMI-vel rendelkező betegeknél. Felülmúlva a többi műtéti módszert a betegek a műtét után 4 évvel 80-90%-ot veszítettek súlyfeleslegükből. Mivel ez egy új műtéti módszer, hosszútávú eredményekről nincs adat.
Mivel a táplálék áthalad az emésztőrendszer minden részén, kisebb a tápanyaghiány kockázata, mint a bypass típusú műtéteknél.Élethosszig tartó vitamin- és ásványianyag-pótlás javasolt. A hagyományos bypass műtét nem okoz makrotápanyag-felszívódási zavart (szénhidrátok, fehérjék, zsírok), de vitamin és ásványisó hiányt okozhat. Leggyakrabban vashiány fordul elő, mely eredményeként alacsony hemoglobinszint, illetve vérszegénység alakul ki. Az élethosszig tartó vitamin- és ásványianyag-pótlás kötelező. A mini-bypass műtét makrotápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) felszívódási zavart, valamint vitamin és ásványisó hiányt okozhat. Leggyakrabban vashiány fordul elő, mely eredményeként alacsony hemoglobinszint, illetve vérszegénység alakul ki. Az élethosszig tartó vitamin- és ásványianyag-pótlás kötelező. A vitamin-, vas- és egyéb ásványisó hiány lehetséges kockázata kisebb a hagyományos bypass és mini-bypass műtétekhez képest, mivel a táplálék nagy része természetes béltraktuson halad át. A vitaminpótló terápia továbbra is szükséges. Nem megfelelő étrend esetén fehérje-, kalóriahiányt és hasmenést okozhat.
A 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya 60-70%. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya 70-80%. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya 80%. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya 90% (nagyobb a gyógyulás esélye, mint más műtéti módszereknél).
A csőgyomor műtét után 20-30%-ban léphet fel reflux, mely miatt gyógyszeres kezelés, vagy revíziós műtét válhat szükségessé. A bariátriai műtétek előtt a betegek 50%-ának van refluxa. A hagyományos bypass műtét az egyik leghatékonyabb sebészeti módszer a reflux kezelésére. A bariátriai műtétek előtt a betegek 50%-ának van refluxa. A mini-bypass műtét hatékony sebészeti módszer a reflux kezelésére. A bariátriai műtétek előtt a betegek 50%-ának van refluxa. A sleeve-bypass műtét hatékony sebészeti módszer a reflux kezelésére. A műtét után mindössze a betegek 5-6%-ának van refluxa.
Előnyök és hátrányok Előnyök és hátrányok Előnyök és hátrányok Előnyök és hátrányok
Alacsonyabb a vitamin és ásványisó hiány kialakulásának kockázata, mint a bypass típusú műtéteknél. A dohányzás és a fájdalomcsillapítók használata nem növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Endoszkóposan vizsgálható marad a gyomor és a nyombél. A korábbi hasi műtétektől és a belek közötti összenövésektől függetlenül laparoszkóposan elvégezhető.

Különösen az édességek fogyasztói körében nagyobb a kockázata a műtét utáni ismételt súlygyarapodásnak. A műtét utáni reflux veszélye.
A sleeve műtéthez képest nagyobb mértékű fogyás és kisebb a súlygyarapodás.

A dömping szindróma miatt a betegek kerülik az édességek fogyasztását. A műtét előtti reflux a gyomor bypass műtét után valószínűleg megszűnik. Több az ételintolerancia (pl. laktóz intolerancia) és bélrendszeri tünetek (hígabb széklet, bélgázok, hasi görcsök), mint a sleeve műtötteknél. 1-2% az bélelzáródás kockázata belső sérv kialakulásának lehetősége miatt. A dohányosok és a nem szteroid fájdalomcsillapítók szedőinél fennáll a fekély kialakulásának kockázata a gyomorzsákban.
Nagyobb mértékű fogyás és kisebb az ismételt súlygyarapodás veszélye a sleeve-hez, vagy a hagyománys bypass-hoz képest a 45 kg/m2 feletti BMI-vel rendelkező betegeknél.

Nagy arányban gyógyulnak utána meg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők. A hagyományos bypass műtéthez képest kevesebb a hasi görcs és a belső sérv miatti bélezáródásnak nincs kockázata. nincs bélelzáródás kockázata a belső sérv miatt, mint a standard bypass. Több az ételintolerancia (pl. laktóz intolerancia) és bélrendszeri tünetek (hígabb széklet, bélgázok, hasi görcsök), mint a sleeve műtötteknél.

A sleeve és a hagyományos bypass műtétehez képest nagyobb az elégtelen táplálkozás esélye. A betegek 1%-ának lehet szüksége korrekciós műtétre súlyos fehérje-kalória alultápláltság miatt.

A dohányosok és a nem szteroid fájdalomcsillapítók szedőinél fennáll a fekély kialakulásának kockázata a gyomorzsákban.
A többi műtéthez képest itt a legjelentősebb a fogyás. A bypass típusú műtétekhez képest alacsonyabb a vitamin- és ásványisó hiány. A műtét után endoszkóposan lehet a gyomrot és a nyombelet vizsgálni. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya 90%, mely felülmúlja a többi műtét eredményét. A hagyományos bypass műtéthez képest ritkább a hasi görcs és belső sérv miatti bélelzáródásnak nincs kockázata.

A hagyományos bypass és a mini bypass műtétekhez képest kisebb a dömping szindróma, a vékonybélbaktériumok túlszaporodásának és a vércukorszint-ingadozásnak a lehetősége. A műtét előtti reflux valószínűleg megszűnik a műtét után. Fontos! Ez egy viszonylag új műtéti eljárás, nem áll rendelkezésre hosszútávú tapasztalat. Dohányzóknak és krónikus fájdalomcsillapító szedőknek nagyobb a kockázata a gyomorfekély kialakulására. Több az ételintolerancia (pl. laktóz intolerancia) és bélrendszeri tünet (hasmenés, görcsök, bélgázok) a sleeve műtőttekhez képest.