}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Alkalmas vagyok-e bariátriai műtétre?

Magyarországon a felnőttek több mint 28 százaléka túlsúlyosnak számít. 

A műtéti úton történő fogyás kapcsán gyakori téves elképzelés, hogy csak a kórosan elhízott betegek számára szól. Súlycsökkentő műtétre bárki jelentkezhet, viszont több szempontnak is meg kell felelni ahhoz, hogy bariátriai műtétet lehessen végezni a páciensen.

A legtöbb túlsúlyos és elhízott személy az étrend vagy a testmozgás révén reméli, hogy megszabadulhat a súlyfeleslegtől, de ez sajnos sokak esetében sikertelen. A bariátriai sebészet nem gyors megoldás, de egy folyamatos és biztos út a fogyás felé.

A túlsúly csökkentő műtét több, mint egy külalakjavító beavatkozás – ez egy egész életen át tartó elkötelezettség az egészséges életért.

Mikor operálható a páciens?

40 feletti BMI esetén akkor indokolt a műtétet elvégezni, akárcsak a többi bariatriai sebészeti beavatkozást, ha konzervatív terápia mellett (diéta, tréning) nem érhető el tartósan testsúlycsökkenés. Ilyen fokú elhízás mellett ugyanis – leginkább az edzés korlátozott lehetőségei miatt – csak az esetek 5%-ában remélhető jelentős mértékű és tartós fogyás.

Amennyiben a betegnek az elhízás mellett valamilyen, a túlsúlyhoz társult egyéb betegsége is van (elsősorban 2-es típusú cukorbetegség, súlyos reflux, súlyos fokú térd-, illetve csípőízületi kopás, stb.), akkor a beavatkozást már 35-s BMI-től ajánlott elvégezni. Az indikációs paraméterek azonban nem kőbe vésettek, természetesen a végső döntés a konzultáción történik.

Mikor nem operálható a páciens?

  • ha kiskorú,
  • ha 65 év feletti,
  • ha krónikus gyulladásos bélbetegsége van,
  • ha alkohol- és/vagy drogfüggő,
  • ha súlyos májbetegségben szenved (gyomor-, nyelőcsővérzés veszélyével),
  • ha pszichésen instabil,
  • ha rosszindulatú daganatos betegsége van, vagy kemoterápiás kezelést kap.

Miért a Bariátriai sebészet?

Az elhízás sebészi úton történő kezelése – a bariátriai sebészet – egy gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízott emberek száma folyamatosan növekszik, a másik, hogy a hagyományos kezelések, a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sok esetben sikertelen, a műtéti megoldások pedig sokkal hatásosabb megoldást jelenthetnek.

A két leggyakrabban alkalmazott beavatkozás a gastric sleeve, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomoráthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. Ezek az eljárások a gyomor méretének csökkentésével és a tápanyag felszívódás csökkenésével járnak. Mivel minden páciensünk egyedülálló egészségügyi problémával rendelkeznek, így a beavatkozást megelőző konzultációk és vizsgálatok alapján teszünk javaslatot, hogy melyik eljárás lesz a legjobb.

Nem tudod, hogy alkalmas vagy-e a műtétre? Bizonytalan vagy? A BMI-kalkulátor jó támpontot ad, hogy megtudd, túlsúlyosnak számítasz-e. Számold ki a BMI-indexed!