}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Milyen veszélyekkel jár az elhízás?

 Az elhízás jelenleg a leggyakoribb metabolikus betegség a világon.
Az utóbbi évtizedekben tapasztalt gyors terjedéséért a táplálkozási és életmódváltozások tehetők felelőssé. 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint jelenleg kétmilliárd túlsúlyos, kifejezetten elhízott ember él a Földön. Európában a felnőtt lakosságának több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben a legtöbb országban kétszeresére növekedett az elhízottak aránya. Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb a túlsúlyosak aránya. 

A halálozás háromnegyed részéért elsősorban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések felelősek, amelyek a helytelen táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek.

A súlytöbblet már krónikus betegségnek tekinthető, és a szervezetben elraktározott zsírszöveteknek a felszaporodásával jellemezhető. A gyakorlatban az elhízást a testtömegindex-szel (Body Mass Index, röviden BMI) jellemezhetjük.

 

A BMI meghatározása:

a testtömeg és a magasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Felnőttek (>18 év) esetében elhízásról beszélünk, ha a BMI ≥ 30 kg/m2, túlsúlyt pedig 25-29,9 kg/m2 között diagnosztizálhatunk. Fontos tudni, hogy a túlsúlyosok többsége az évek során egyre elhízottabbá válik.

AZ ELHÍZÁS VALÓDI OKA

Az elhízás lényege a kóros zsírfelhalmozódás a szervezetben. Sokan csupán esztétikai problémának tekintik, pedig ez egy, az egészséget súlyosan veszélyeztető kóros állapot, amely több súlyos betegség kockázatát a sokszorosára növeli.

A túlsúly oka az esetek többségében az, hogy az érintettek több energiamennyiséget tartalmazó táplálékot fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van. A felesleges tápanyagot a szervezet zsír formájában raktározza el.

A nagy kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása növeli a testtömeget. A magas zsírtartalmú ételek általában nagyobb kalóriatartalmúak is. A szénhidrátban gazdag élelmiszerek, mint a szénsavas üdítőitalok, cukorkák, sütemények a leggyakoribb hordozói a felesleges energiának.

 

MILYEN KOCKÁZATI TÉNYEZŐKKEL LEHET SZÁMOLNI?

A biológiai, a viselkedési és a környezeti tényezők közötti kölcsönhatások szerepet játszanak az energiaegyensúly és a zsírtárolás folyamatában. A nagy energia-denzitású étrend, az alacsony fizikai aktivitás, a mozgásszegény életmód, az evészavarok mind szerepelnek az elhízás kockázati tényezői között.

Európában az elhízás gyakorisága férfiak körében 10-25%, míg nők esetében 10-30% közötti sávban mozog. Az utóbbi évtizedben 10-40%-kal nőtt az elhízottak száma a legtöbb európai országban. Az országok többségében a túlsúly és az elhízás együttes előfordulása meghaladja az 50%-ot.

A 36 vizsgált országból vagy régióból, ahol mindkét nemre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok, csak 14-ben találták az elhízást férfiak esetében gyakoribbnak, viszont a túlsúly előfordulása mind a 36 országban a férfiaknál volt nagyobb arányú a túlsúly előfordulása.

A felesleges zsírszövetek megoszlása alapján ma két alaptípust szokás elkülöníteni:

  • Az alma típusú elhízás esetén a zsír a hason, mellen, nyakon és az arcon helyezkedik el. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj. A végtagok a fenék és a combok kevésbé érintettek.
  • A körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fenéken és a combokon a legjelentősebb. A felsőtest, a karok és az arc érintettsége kevésbé jellemző.

AZ ELHÍZÁS KEZELÉSÉNEK ALAPELVEI

Kifejezetten fontos, hogy a súlycsökkentés esetében egy reális célsúlyt határozzunk meg, amelynek elérésével mérsékelhetjük az elhízást kísérő betegségek kialakulásának kockázatát. A visszahízás megelőzése érdekében ezen túlmenően ki kell dolgozni egy hosszútávú súlymegtartó programot is. Az elhízás krónikus betegség, ezért kezelésének élethosszig kell tartania. Az elhízás kezelése és gondozása jóval többet jelent, mint maga a fogyás.

A kezelés célja az általános egészségi állapot javítása, továbbá a kockázati tényezők felismerése, a szövődmények kezelése. Az étrend módosításával, a fizikai aktivitás növelésével és a fittség elérésével a fenti célok általában már alacsonyabb testtömeg csökkentéssel is elérhetők.

TOVÁBBI TEENDŐK A SIKERES FOGYÁS FELÉ

Az elhízás kezelésében alapvető szerepet játszik a mozgásterápia. Jelentősége nem csak az, hogy segítségével fokozható a kalóriabevitel megszorításával elérhető testtömegvesztés, hanem az is, hogy az általános egészségi állapotra is jótékony hatással van.

Figyelni kell a sikeres fogyókúrát veszélyeztető mentális nehézségekre is, mint pl. a depresszió. Az elhízott személyek lelki és pszichés támogatása kifejezetten fontos. Bizonyos esetekben (pl. depresszió, stresszállapotok) pedig pszichiáter vagy pszichológus közreműködésére is szükség van. A tapasztalatok alapján az elhízott betegek csoportba való szervezése pozitív hatást gyakorolhat a fogyásra.

SÚLYCSÖKKENTÉS MŰTÉTI ÚTON

A súlycsökkentés sebészeti úton történő kezelése biztosítja hosszú távon a legjobb eredményeket. Csökkenti a kísérőbetegségek előfordulását, javítja az életminőséget és segít egészségesebben élni.

Az elhízás kezelése gyakran sikertelen, ezért a betegek a gyors fogyás reményében sokszor próbálnak ki olyan készítményeket, amelyeknek orvosilag nem bizonyított a hatásuk. A különböző gyógynövények, homeopátiás szerek, illetve diétás kiegészítők hatásossága sem igazolt. A betegek figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy csak klinikailag bizonyított hatású készítményeket alkalmazzanak fogyókúra esetén.

Az elhízás műtéti kezelése egy gyorsan terjedő sebészeti ág. A két leggyakrabban alkalmazott beavatkozás a gastric sleeve, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük.

A testsúlycsökkenés mellett a túlsúlyos betegeknél előforduló más gyakori betegségek is javulhatnak, valamint csökken számos daganat kialakulásának valószínűsége.