}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Gyomorgyűrű eltávolítás

A GYOMORGYŰRŰ ÉS VESZÉLYEI

A bariátriai sebészet első évtizedében a laparoszkópos állítható gyomorgyűrű rendkívül népszerű volt Európában. Az utóbbi időben azonban előtérbe kerültek a beavatkozás negatívumai, a magas komplikáció és az ismételt súlygyarapodási arány. Nagyszámú esetet feldolgozó tanulmányok szerint a beültetett gyűrűk 25-30%-a kerül eltávolításra valamilyen szövődmény miatt

 

Laparoszkópos állítható gyomorgyűrű

A beavatkozás során egy szilikongyűrű kerül felhelyezésre a gyomor felső részére, így 50–100 ml elfogyasztott étel már telítettség érzést eredményez. A gyűrű állítása a hasüregből elővezetett cső, és a hasfalon, mélyen a zsírréteg alá rejtett tartály segítségével valósul meg. A gyomorgyűrű Magyarországon is hamar elérhetővé vált, 1992 óta végzett több munkacsoport ilyen műtéteket. A műtét elterjedését elősegítette, hogy négy országos Lipid Központ szakmai javaslatára a társadalombiztosítás 2006-ig támogatta a beavatkozásokat. Becslések szerint összességében legkevesebb mintegy 2000 gyomorgyűrű került behelyezésre hazánkban

 

Gyomorgyűrű szövődményei

Az utóbbi időben azonban előtérbe kerültek a beavatkozás negatívumai, a magas komplikáció és az ismételt súlygyarapodási arány. Nagyszámú esetet feldolgozó tanulmányok szerint a beültetett gyűrűk 25-30%-a kerül eltávolításra valamilyen szövődmény miatt. A laparoszkópos állítható gyomorgyűrű leggyakoribb szövődményei a port rendszer diszfunkciója, a gyulladás, a reflux és a nyelőcső tágulata.

Gyomorgyűrű elcsúszása

A gyűrű elcsúszása a betegek 8%-ánál fordul elő. A tünetek általában hányás, hasi fájdalom, nyelési nehézség, gyomorelzáródás és savas reflux. Ez akkor fordul elő, amikor a gyűrű elmozdul a megfelelő helyzetéből és ezáltal a gyomor megtörik. Bár a gyűrű elmozdulása különféle irányú és fokú lehet a tünetek ugyanazok; nyelési nehézségek, reflux és hányás valamilyen kombinációja.

Megfelelő műtéti technika alkalmazásával csökkenteni lehet az elcsúszás esélyét, azonban teljesen kiküszöbölni nem lehet. A probléma megoldása pedig a gyűrű eltávolítása.

Gyomorgyűrű erózió

A gyomorgyűrű eróziója (tehát a gyűrű alatt a gyomorfal elvékonyodása, átszakadáa) a betegek 1-11%-át érinti. Erózió történhet műtéti sérülés, túl szoros gyűrű, de leginkább hosszas használat következtében. Az erózió első körben csökkenti a gyomorgyűrű működésének hatékonyságát. A betegek súlygyarapodást és a gyomorgyűrű működésének elégtelenségét tapasztalják.

Az erózió hamar súlyos mellékhatásokhoz; hasi fájdalomhoz, gyomor elzáródáshoz, hányingerhez, hányáshoz és gyulladáshoz vezet. Előfordulhat, hogy súlyos, életveszélyes fertőzés alakul ki.

Diagnosztizálni gyomortükrözéssel lehet. A szükségessé váló műtét magába foglalja a gyűrű eltávolítását és a gyomorfal helyreállítását.

Nyelőcső kitágulása

Egyes felmérések szerint a műtétet követő évben a betegek 14%-nál alakul ki nyelőcsőtágulat. A tágulat a nyelőcső működési zavarát okozhatja. A táplálék feltorlódik.

Egyidejüleg a nyelőcsövet a gyomorral összekötő „szelep” hatástalaná válhat. Ez nyelési nehézséget, hányást, súlyos gyomorégést vagy savas refluxot okohat.

További szövődmények:

Gyomorgyűrű intolerancia

A gyűrű intolerancia ételintolerancia kialakulásával jár, ami súlyos hányáshoz és egyéb tünetekhez vezet. Egy nagyobb tanulmányban a beteknek csaknem 13%-ánál lépett fel gyűrű intolerancia.
A táplálék elakadása

A táplálék elakadhat a gyűrű által létrehozott kis tasakból a gyomor többi részébe való átjutáskor. Ez ritka (2%-os gyakoriságú) probléma, amely elsősorban azoknál fordul elő, akik rágatlan ételt nyelnek le. A problémát okozhatja a gyűrű, mint idegentest okozta szöveti reakció is. Ilyenkor nagymennyiségű hegszövet alakul ki.
A betegek azt tapasztalják, hogy valami elakad a torkukban, gyakran rossz a leheletük, hánynak. Hegesedés esetén sok esetben szükséges a gyűrű eltávolítása.
Gyomorgyűrű, vagy a port szivárgása

A gyomorgyűrű ballon része, vagy a nyílás körüli cső néha meghibásodhat. Ilyenkor a töltőfolyadékként használt sóoldat kiszivároghat. Következményként meglazul a gyűrű, ami többé nem szűkíti a gyomrot. A probléma a betegeknél éhségérzetet, súlygyarapodást okozhat. A szivárgást kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal lehet igazolni, vagy kizárni. A lyukas gyomorgyűrűt, vagy portot el kell távolítani.
A gyűrű és a port fertőzése

Maga a gyűrű fertőzése ritka szövődmény. Leggyakrabban a port fertőzi be, ritkábban gyomor erózió miatt alakul ki. A port fertőzése sokkal gyakoribb. A port környéki gyulladás kellemetlen érzéssel, melegséggel, vagy bőrpírral jár. A fertőzések gyakran megkövetelik a gyűrű és a port eltávolítását.
A port elmozdulás

A gyomorgyűrűt sóoldattal való feltöltésre használt portot rögzítők (horgok, vagy öltések) meglazulhatnak, elmozdulhatnak, mely miatt a port az oldalára, vagy akár fejjel lefelé is fordulhat. Ez megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a port használatát. Műtéttel kell kell a portot megfelelő pozícióban rögzíteni.
A gyomorgyűrű feletti gyomortasak kitágulása

Folyamatos túlevés miatt a gyomortasak kitágulhat. A betegek súlygyarapodásra, refluxra vagy hányingerre panaszkodnak.

Diagnosztika

A beavatkozás elvégzéséhez alapvizsgálat a gyomortükrözés és a CT vizsgálat. A tünetek és a talált leletek alapján kiegészítő vizsgálatok válhatnak szükségessé.

A gyűrű eltávolítása

A gyűrű eltávolítása laparoszkópos technikával történik. A gyűrű körül kialakuló kötőszövetes tok (kapszula) eltávolítása után lehet a gyomorgyűrűt átvágni és a porttal együtt eltávolítani. A gyűrű azonban kiterjedt hegesedést, aktív gyulladást, elmozdulást, gyomorfalba történő penetrációt végezhet, melynek megfelelően széles határok között változhat a műtét megoldás.

Mi történik a gyomorgyűrű eltávolítása után?

A gyomorgyűrű hiánya általában a testsúly jelentős növekedésével jár. Újabb gyűrű beültetése nem jön szóba. A betegeknél azonban laparoszkópos sleeve reszekciót (csőgyomor képzés), vagy gastric bypass műtétet lehet végezni. A gyűrű eltávolítása utáni bariátriai műtéteknek azonban sokkal nagyobb a szövődmény aránya, mint egyébként. Általában 6 hét telik a gyomorgyűrű eltávolítása és az ismételt bariátriai beavatkozás között.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized sebészeti gyakorlata és haladó laparoszkópos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Megalapította és vezeti a Magyar Metabolikus és Bariátriai Társaságot. A nemzetközi bariátriai társaság, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO) magyarországi vezetője. Felmérés szerint betegei közül 99% újra megoperáltatná magát vele, 98%-ánál pedig jelentős (min. a túlsúly 70%-a) volt a műtét utáni fogyás mértéke.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized sebészeti gyakorlata és haladó laparoszkópos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Megalapította és vezeti a Magyar Metabolikus és Bariátriai Társaságot. A nemzetközi bariátriai társaság, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO) magyarországi vezetője. Felmérés szerint betegei közül 99% újra megoperáltatná magát vele, 98%-ánál pedig jelentős (min. a túlsúly 70%-a) volt a műtét utáni fogyás mértéke.