}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Mini-gastric Bypass

KEZDD EL MÉG MA!

Nem késő, hogy megváltoztasd az életed, és végre újra Önmagad legyél!

]

VÁLTOZTASD MEG AZ ÉLETED!

Szabadulj meg a 2-es típusú cukorbetegségtől!

}

HOSSZABB ÉLETTARTAM

Egészséges életmóddal, tested karbantartásával többet lehetsz a szeretteiddel.

KIVÁLÓ SZAKÉRTELEM

Professzionális megoldások, empatikus, szakértői hozzáállás.

A Mini-Gastric Bypass műtétről

Az első ilyen műtétet 1997-ben végezték, azóta ez az eljárás egyre nagyobb helyet kap a bariátriai sebészet tárházában. A műtét egyesíti a sleeve gastrectomia és bypass műtét néhány tulajdonságát. A cél a műtéti technika egyszerűsítése volt. A gyomor felső részéből olyan csövet képezünk, mely hasonlít a sleeve gastrectomiához, majd ezt csatlakoztatjuk egy bélhurokhoz.

A műtéti technika valóban egyszerűbbé vált, ugyanakkor mind a fogyás mértéke, mind a társbetegségek javulási aránya hasonló mértékű a bypass műtétnél tapasztaltnál. A mini gastric bypass műtét elsődleges súlycsökkentő eljárásként alkalmazható. De olyan betegeknél is el lehet végezni, akiknél korábban sikertelen fogyással járó gyomorgyűrű-műtétje vagy sleeve gastrectomiája volt, vagy akiknek sleeve gastectomiával összefüggő szövődményei vannak, és átalakító műtét mellett kell döntenünk. Nem ideális a reflux betegség (súlyos gyomorégés, amely gyógyszert igényel) tüneteiben szenvedő betegeknél.

A mini-gastric bypass eljárás különböző módon segíti a fogyást:

• Az éhségérzet csökkentésével. A megváltozott bélrendeződés az agyba eltérő jelzéseket juttat. 
• Azáltal, hogy lehetővé teszi a korai telítettségérzést a beteg egészséges adagokat fogyaszt.  
• A vékonybél felső részének 150–200 cm-es megkerülésével csökken az étkezések során felszívódó kalóriák mennyisége.

A mini-gastric bypass hosszútávú hatásai

Számos tanulmány készült és jelent meg a mini-gastric bypass műtét hosszútávú (több mint 5 év) hatásairól. Két évvel a műtét után a testsúlyfelesleg 75-85% várható. A mini-gastric bypass-szal történő fogyás ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint a „szokásos” gyomor-bypass műté. Számos túlsúllyal kapcsolatos betegség, például alvási apnoe, 2-es típusú cukorbetegség, ízületi betegségek, magas vérnyomás vagy policisztás petefészek-szindróma (PPPS) enyhül vagy megszűnik a műtét eredményeként. 

Fontos! Bármely gyomorműtét hosszú távú hatása attól függ, hogy a beteg megváltoztatja-e az életmódját, különösen az étrend és a testmozgás tekintetében. 

Mini-gyomor bypass műtét utáni szövődmények 

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, a mini-gastric bypass műveletnek is van kockázata, melyet fontos megérteni. Ezek a következők: perforáció (a bél kilyukadása) (0,8-1,6%), vérzés (0,2-8%), szűkület (0,1-1%). Ezen komplikációk többsége nagyon ritkák, és a betegek 90–95% -ának nem alakul ki szövődménye.

 Lehetséges korai szövődmények:  

Súlyos szövődményeknek azok tekinthetők, amelyek sürgősségi újbóli műtétet, vagy bármilyen más beavatkozást, például endoszkópiát, vérátömlesztést, vagy 7 napnál hosszabb kórházi tartózkodás igényelnek. A leggyakoribb komplikáció a vérzés. Ez általában önmagától eláll és nem olyan nagymérvű, hogy vérátömlesztésre lenne szükség. Egyéb korai szövődmények (előfordulás 0,5%) lehetnek: hashártyagyulladás; a mélyvénákban és a tüdőartériában történő vérrögképződés; miokardiális infarktus; tüdőgyulladás; hasi tályog; sebfertőzések; sérvek a műtét helyén, fekélyek.

Késői szövődmények és mellékhatások a mini gastric bypass után 

Belső sérv – A belső sérv kockázata lényegesen alacsonyabb a mini bypass után, mint a szokásos gyomor bypass után. Ha ez bekövetkezik, a probléma megoldásához egy újabb operációra van szükség.

Öszenövések – A hasban végzett bármelyik eljárás a belek összetapadását okozhatja. Ez a műtét után bármikor előfordulhat, és néha problémákat okozhat: a béltartalom elakad vagy a bél megcsavarodik. Ilyen esetekben kórházi kezelésre, sőt műtétre lehet szükség.

Reflux – Ha a reflux műtét után következik be, egyes betegek esetében savgátló gyógyszerekre lehet szükség. Ezt az operációt kerülni kell azoknál az embereknél, akiknek a műtét előtt súlyos reflux tünetei voltak. 

Dumping szindróma – A dumping szindróma a tünetek és tünetek csoportja, amely általában a rossz ételválasztás miatt jelentkezik. Ennek oka a magas cukortartalmú ételek túl gyors átjutása a vékonybélbe. A tünetei lehetnek görcsök, émelygés, szédülés, gyengeség és fáradtság. Étrendi tanácsokat a dumping elkerülése érdekében a dietetikusa ad. 

Vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása a vékonybélben. Alacsony vas-, B12-vitamin- és egyéb nyomelemszint is előfordulhat még abban az esetben is, ha betartják a pótlásukra vonatkozó ajánlásokat. Ezért a rendszeres kontrollok és a vérvizsgálatok ajánlottak.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized sebészeti gyakorlata és haladó laparoszkópos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Megalapította és vezeti a Magyar Metabolikus és Bariátriai Társaságot. A nemzetközi bariátriai társaság, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO) magyarországi vezetője. Felmérés szerint betegei közül 99% újra megoperáltatná magát vele, 98%-ánál pedig jelentős (min. a túlsúly 70%-a) volt a műtét utáni fogyás mértéke.