}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Sleeve Gastrectomia

Csőgyomor Műtét

KEZDD EL MÉG MA!

Nem késő, hogy megváltoztasd az életed, és végre újra Önmagad legyél!

]

VÁLTOZTASD MEG AZ ÉLETED!

Szabadulj meg a 2-es típusú cukorbetegségtől!

}

HOSSZABB ÉLETTARTAM

Egészséges életmóddal, tested karbantartásával többet lehetsz a szeretteiddel.

KIVÁLÓ SZAKÉRTELEM

Professzionális megoldások, empatikus, szakértői hozzáállás.

MIÉRT A CSŐGYOMOR MŰTÉT?

A csőgyomor úgynevezett volumencsökkentő túlsúlysebészeti műtét, amelynek célja, hogy a gyomor méretének csökkentésével kevesebb táplálékot tudjunk magunkhoz venni. A műtét során kapocsvarró gépek segítségével 150-180 ml űrtartalmú csőgyomrot alakítunk ki.

A beavatkozás döntően a táplálékfelvétel korlátozása révén vezet testsúlycsökkenéshez, de a hormonális hatásmechanizmus is szerepet játszik. Az eltávolított gyomorrészben termelődik ugyanis egy, az éhségérzet kialakításáért felelős hormon, a ghrelin.

A páciensek a testsúlyfeleslegük 60-80%-át adják le, a 2-es típusú cukorbetegség gyógyulási aránya pedig 50-60%.

HOGYAN ZAJLIK A CSŐGYOMOR MŰTÉT?

A sleeve gyomorműtét lényege, hogy a gyomorból egy csövet (csőgyomrot) hozunk létre. A cső átmérője kb 2 cm, űrtartalma 150-180 ml. A levágott gyomorrész kb. 80% -át sebészeti úton távolítjuk el. A műtét egy fokkal egyszerűbb, mint a gyomor bypass, ezért valamivel kevesebb a szövődmény esélye.

A sleeve gastrectomia eljárás további előnye, hogy csökkenti a ghrelin nevű bélhormon termelését, amely szabályozza étvágyunkat. A pácienseknek az eljárás után kevesebb táplálék bevitele is teltség érzetet nyújt. Betegeink szerint ez a műtét egyik legfontosabb előnye.

HOGYAN VÉLEKEDIK DR. BARANYAI ZSOLT A CSŐGYOMOR MŰTÉTRŐL?

Mik az előnyei és hátrányai a műtétnek? Mit gondol szakorvosunk a műtétről? Mi történik a műtét során és mit érdemes betartani a műtét sikeressége érdekében?

Olvasd el a videó teljes tartalmát!

A csőgyomor képzés az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyomor térfogatának nagy részét eltávolítjuk. Formálisan akár egy gyomor, az olyan 1500 ml-re is ki tud tágulni, ennek a 85%-át távolítjuk el, laparoszkópos, speciális varrógépekkel, és a maradék 150-200 ml, ami marad, azt éri el, hogy a beteg nagyon gyorsan teltségérzetet éreznek, és ami az idegrendszeren keresztül az étkezés felfüggesztését éri el.

A műtétnek van egy olyan haszna is, hogy a gyomornak van egy olyan része ahol egy speciális hormon úgynevezett Ghrelin termelődik. A Ghrelin az az egyik legerősebb étvágy stimuláns. A műtét során ez a gyomor részlet is kikerül, tehát a műtét után a betegek egyszerűen nem tudnak sokat enni, 150-200 ml-t tudnak egyszerre fogyasztani, az éhségérzetük is csökken.

Most nagyon sokan fölvetik azt, hogy ez a 150-200 ml ez elég-e, egy nagyobb pohár folyadéknak megfelelő, de normálisan ennyit kellene étkeznünk egy alkalommal, tehát a műtét után a betegek azok nem éheznek, és nem azért fogynak le, hanem egyszerűen nem tudják magukhoz venni azt a plusz tápanyagot ami a túlsúlyt okozza.

Tehát a műtét ilyen szempontból nagyon jó. Minden műtétnek vannak előnyei hátrányai. Ennek a műtétnek az a hátránya, hogy ha valaki nem tartja be a diétát és állandóan túlfeszíti ezt a csőgyomrot, akkor idővel ki tudja tágítani ezt a csökevényesített gyomrot és a kitágult gyomor miatt egy idő után újra elkezd hízni. Az előny az, hogy körülbelül másfél két évvel a műtét után a betegeknek a túlsúlyának a 60-70%-át szinte biztosan elveszítik, és a kísérő betegségek, amik a túlsúllyal, a kövérséggel együtt járnak, azok is nagyon nagy mértékben javulnak, vagy esetleg meggyógyulnak.

Mik ezek a kísérőbetegségek? Rengeteg, körülbelül 200 olyan betegség van, amit a túlsúlyra lehet visszavezettetni, a fontosabbak a szív-, és érrendszeri betegségek, infarktus, sztrók, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség szinte törvényszerűen kialakul egy túlsúlyos betegnél, ízületi problémák, a nagy súly miatt kialakulnak főleg a térden a csípőn, kopások, gyulladások, ezért is nem csak a túlsúly miatt nehéz a mozgás, alvási apnoe, légzési zavar, de csomó más olyan kórkép is van, például ismert az, hogy a túlsúlyos betegeknél sokkal gyakrabban alakulnak ki daganatos kórképek.

Túlsúlyos betegeknél gyakrabban észlelünk epekövességet, vagy depressziót. Tehát ezek a kísérő betegségek is a műtét után jelentősen változnak, az egész vagy egy jelentősen megváltozik a test sémája, megváltozik az élete és a kísérő betegségei is vagy jelentősen javulnak, vagy teljesen megszűnnek.

MŰTÉTI FELKÉSZÍTÉS,

A GYOMOR BYPASS MŰTÉT MENETE

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Nagyjából 30-40 percet vesz igénybe. A szakorvos kiszámolja a páciens testtömegindexét, részletes tájékoztatást ad a betegnek a műtétről, valamint a műtétre való felkészülés további lépéseiről. 

SZÜKSÉGES VIZSGÁLATOK

A páciens állapotának felméréséhez szükség van az alábbi vizsgálatokra: labor, EKG, szívultrahang, hasi ultrahang, mellkas röntgen, gyomortükrözés, dietetikus, pszichológus és altató orvosi konzultáció.

MŰTÉT ELŐTT

A műtét előtti 2-4 hétben egy úgynevezett májzsugorító diéta betartása szükséges, ami felkészíti a szervezetet a műtétre.

KÖZVETLENÜL A MŰTÉT ELŐTTI NAPON

Előző nap este a páciens egy véralvadást csökkentő injekciót kap, ami klinikai körülmények között vagy az otthonában beadható a műtéti kockázatok elkerülése végett.

MILYEN BETEGSÉGEK, PROBLÉMÁK KERÜLHETŐEK EL?

A 2-es típusú cukorbetegség

Mivel az elhízás az elsődleges kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál fejlődött vissza a 2-es típusú diabétesz kevesebb, mint két év alatt, és 62%-uknál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

Alacsony termékenység

Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen javul a petefészek-funkció és a terhességek száma.

Rövidebb élettartam

Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.

Az ízületi fájdalmak

A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom által érintett területek száma. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Magas vérnyomás

Egy széles körben végzett tanulmány szerint a műtéten átesettek 61,7%-nál normalizálódott a magas vérnyomás, míg 78,5%-nál jelentősen csökkent.

 

Szív- és érrendszeri betegségek

A kórosan elhízottak esetében nagyon gyakori betegség lehet a koszorúér eredetű szívbetegség (CHD) és a koszorúér betegség (CAD) – a szívbetegségek leggyakoribb formája, amely végül anginához (mellkasi fájdalomhoz) vagy szívrohamhoz (miokardiális infarktushoz) vezethet.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized  sebészeti  gyakorlata és haladó laparoscopos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Közel ötven szakmai publikációval és tudományos fokozattal (Ph.D) rendelkezik.

 

Nemcsak a testemet kaptam vissza, hanem az életemet is! Sokkal fittebb vagyok, kevésbé vagyok fáradékony, az önértékelésem, a lelki egyensúlyom a helyére billent, a sportolás teljes bedobással megy, jók a vérvizsgálati eredményeim, nem izzadok úgy, mint régen, nem fájnak az ízületeim, és még sorolhatnám!

K. Rita