}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Sleeve gastrectomia

Csőgyomor műtét

KEZDD EL MÉG MA!

Nem késő, hogy megváltoztasd az életed, és végre újra Önmagad legyél!

]

VÁLTOZTASD MEG AZ ÉLETED!

Szabadulj meg a 2-es típusú cukorbetegségtől!

}

HOSSZABB ÉLETTARTAM

Egészséges életmóddal, tested karbantartásával többet lehetsz a szeretteiddel.

KIVÁLÓ SZAKÉRTELEM

Professzionális megoldások, empatikus, szakértői hozzáállás.

MIÉRT A CSŐGYOMOR MŰTÉT?

A műtét során a gyomor befogadóképességét oly módon csökkentjük, hogy a nagygörbületi oldalon a gyomor mintegy kétharmadát eltávolítjuk. Ezzel egy csőgyomrot hozunk létre, és így a gyomor mintegy 1500 ml-es térfogatát 170-200 ml-re csökkentjük. A beavatkozás korlátozza a táplálékfelvételt, az étkezést követően rendkívül hamar kialakul a teltségérzet. A műtétet követő 24 hónapban mintegy 60-70%-os testsúlyfelesleg csökkenés tapasztalható. A végeredmény nagyban függ a műtét utáni diétától és a testmozgás mértékétől. A kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, a meddőség és az ízületi betegségek általában gyorsan és jelentősen javulnak e műtét után.

A műtét nagy biztonsággal végezhető laparoszkópos úton öt apró vágással a bőrön, azonban mintegy 2%-ban a műtét utáni a gyomorvarrat elégtelensége vagy vérzés léphet fel. Mindkettő ismételt műtéti beavatkozást tesz szükségessé. A beavatkozás után savas reflux alakulhat ki, illetve ha korábban is fennállt, az tovább romolhat.

A műtét után 3 havonta B12 vitamin injekcióban kell részesülnie. Esetenként fehérje pótlás válhat szükségessé.

A műtét utáni étkezési változások
A műtét után a betegek étkezési szokásai szükségképpen megváltoznak. Ön nem lesz képes többé 50-100 ml-nél nagyobb mennyiségű táplálék elfogyasztására egy étkezés alkalmával. Az étkezés üteme is meglassul, egy-egy étkezés kb. fél órát vesz igénybe. Ez mindinkább érvényes a műtétet követő 2-3 hónapban.

HOGYAN VÉLEKEDIK DR. BARANYAI ZSOLT A CSŐGYOMOR MŰTÉTRŐL?

Mik az előnyei és hátrányai a műtétnek? Mit gondol szakorvosunk a műtétről? Mi történik a műtét során és mit érdemes betartani a műtét sikeressége érdekében?

Olvasd el a videó teljes tartalmát!

A csőgyomor képzés az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyomor térfogatának nagy részét eltávolítjuk. Formálisan akár egy gyomor, az olyan 1500 ml-re is ki tud tágulni, ennek a 85%-át távolítjuk el, laparoszkópos, speciális varrógépekkel, és a maradék 150-200 ml, ami marad, azt éri el, hogy a beteg nagyon gyorsan teltségérzetet éreznek, és ami az idegrendszeren keresztül az étkezés felfüggesztését éri el.

A műtétnek van egy olyan haszna is, hogy a gyomornak van egy olyan része ahol egy speciális hormon úgynevezett Ghrelin termelődik. A Ghrelin az az egyik legerősebb étvágy stimuláns. A műtét során ez a gyomor részlet is kikerül, tehát a műtét után a betegek egyszerűen nem tudnak sokat enni, 150-200 ml-t tudnak egyszerre fogyasztani, az éhségérzetük is csökken.

Most nagyon sokan fölvetik azt, hogy ez a 150-200 ml ez elég-e, egy nagyobb pohár folyadéknak megfelelő, de normálisan ennyit kellene étkeznünk egy alkalommal, tehát a műtét után a betegek azok nem éheznek, és nem azért fogynak le, hanem egyszerűen nem tudják magukhoz venni azt a plusz tápanyagot ami a túlsúlyt okozza.

Tehát a műtét ilyen szempontból nagyon jó. Minden műtétnek vannak előnyei hátrányai. Ennek a műtétnek az a hátránya, hogy ha valaki nem tartja be a diétát és állandóan túlfeszíti ezt a csőgyomrot, akkor idővel ki tudja tágítani ezt a csökevényesített gyomrot és a kitágult gyomor miatt egy idő után újra elkezd hízni. Az előny az, hogy körülbelül másfél két évvel a műtét után a betegeknek a túlsúlyának a 60-70%-át szinte biztosan elveszítik, és a kísérő betegségek, amik a túlsúllyal, a kövérséggel együtt járnak, azok is nagyon nagy mértékben javulnak, vagy esetleg meggyógyulnak.

Mik ezek a kísérőbetegségek? Rengeteg, körülbelül 200 olyan betegség van, amit a túlsúlyra lehet visszavezettetni, a fontosabbak a szív-, és érrendszeri betegségek, infarktus, sztrók, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség szinte törvényszerűen kialakul egy túlsúlyos betegnél, ízületi problémák, a nagy súly miatt kialakulnak főleg a térden a csípőn, kopások, gyulladások, ezért is nem csak a túlsúly miatt nehéz a mozgás, alvási apnoe, légzési zavar, de csomó más olyan kórkép is van, például ismert az, hogy a túlsúlyos betegeknél sokkal gyakrabban alakulnak ki daganatos kórképek.

Túlsúlyos betegeknél gyakrabban észlelünk epekövességet, vagy depressziót. Tehát ezek a kísérő betegségek is a műtét után jelentősen változnak, az egész vagy egy jelentősen megváltozik a test sémája, megváltozik az élete és a kísérő betegségei is vagy jelentősen javulnak, vagy teljesen megszűnnek.

Műtét előtti teendők

MILYEN BETEGSÉGEK, PROBLÉMÁK KERÜLHETŐEK EL?

A 2-es típusú cukorbetegség

Mivel az elhízás az elsődleges kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál fejlődött vissza a 2-es típusú diabétesz kevesebb, mint két év alatt, és 62%-uknál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

Alacsony termékenység

Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen javul a petefészek-funkció és a terhességek száma.

Rövidebb élettartam

Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.

Az ízületi fájdalmak

A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom által érintett területek száma. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Magas vérnyomás

Egy széles körben végzett tanulmány szerint a műtéten átesettek 61,7%-nál normalizálódott a magas vérnyomás, míg 78,5%-nál jelentősen csökkent.

 

Szív- és érrendszeri betegségek

A kórosan elhízottak esetében nagyon gyakori betegség lehet a koszorúér eredetű szívbetegség (CHD) és a koszorúér betegség (CAD) – a szívbetegségek leggyakoribb formája, amely végül anginához (mellkasi fájdalomhoz) vagy szívrohamhoz (miokardiális infarktushoz) vezethet.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized sebészeti gyakorlata és haladó laparoszkópos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Megalapította és vezeti a Magyar Metabolikus és Bariátriai Társaságot. A nemzetközi bariátriai társaság, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO) magyarországi vezetője. Felmérés szerint betegei közül 99% újra megoperáltatná magát vele, 98%-ánál pedig jelentős (min. a túlsúly 70%-a) volt a műtét utáni fogyás mértéke.

 

Nemcsak a testemet kaptam vissza, hanem az életemet is! Sokkal fittebb vagyok, kevésbé vagyok fáradékony, az önértékelésem, a lelki egyensúlyom a helyére billent, a sportolás teljes bedobással megy, jók a vérvizsgálati eredményeim, nem izzadok úgy, mint régen, nem fájnak az ízületeim, és még sorolhatnám!

K. Rita