}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Gastric bypass

Gyomor bypass műtét

KEZDD EL MÉG MA!

Nem késő, hogy megváltoztasd az életed, és végre újra Önmagad legyél!

]

VÁLTOZTASD MEG AZ ÉLETED!

Szabadulj meg a 2-es típusú cukorbetegségtől! 

}

HOSSZABB ÉLETTARTAM

Egészséges életmóddal, tested karbantartásával többet lehetsz a szeretteiddel.

KIVÁLÓ SZAKÉRTELEM

Professzionális megoldások, empatikus, szakértői hozzáállás.

MIÉRT A GYOMOR BYPASS MŰTÉT?

A műtétek során a gyomrot két részre osztjuk, a nyelőcsőnél egy 30-50 ml-es kis gyomorszakasz marad. A vékonybelet is nagyjából két részre osztjuk. A kis gyomormaradványba beleszájaztatjuk a vékonybél távolabbi szakaszát. A nagyobb gyomorszakaszt nem távolítjuk el, de ide tápanyag már nem jut. Viszont ebben folytatódik a patkóbél és a vékonybél első szakasza, ahová az emésztőnedvek (hasnyálmirigynedv, epe) ürülnek. A vékonybél ezen első szakaszát beszájaztatjuk a tápanyagokat szállító távolabbi vékonybélszakaszba. Ennek eredményeképpen késleltetjük az emésztőnedvek találkozását a táplálékkal. A béltraktus megrövidítésével lényegesen meggyorsul a tápanyag áthaladási ideje és csökken a felszívódás ideje. Tehát ez a műtét kombinálja a táplálékfelvétel korlátozását és a csökkent felszívódást. Ez azt eredményezi, hogy a bevitt étel rosszul hasznosul, de ezzel együtt sajnos a nyomelemek és vitaminok felszívódása is jelentősen csökken, vagy akár teljes mértékben meghiúsul. A testsúly csökkenése 18-24 hónap elteltével lesz teljes, és általában a testsúlyfelesleg 70-75%-át éri el.

A végeredmény nagyban függ a műtét utáni diétától és a testmozgás mértékétől. A kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, a meddőség és az ízületi betegségek általában gyorsan és jelentősen javulnak e műtét után. Fontos tudnivaló, hogy a gyomor-bypass csak korlátozottan állítható vissza, és az ilyen műtét után a más okból esetleg kialakuló epeúti kő a megváltozott anatómia miatt endoszkópos, eszközös úton (ERCP) nem távolítható el.

A műtét utáni étkezési változások
A műtét után a betegek étkezési szokásai szükségképpen megváltoznak. Ön nem lesz képes többé 50-100 ml-nél nagyobb mennyiségű táplálék elfogyasztására egy étkezés alkalmával. Az étkezés üteme is meglassul, egy-egy étkezés kb. fél órát vesz igénybe. Ez mindinkább érvényes a műtétet követő 2-3 hónapban.

HOGYAN VÉLEKEDIK DR. BARANYAI ZSOLT A BYPASS MŰTÉTRŐL?

Mik az előnyei és hátrányai a műtétnek? Mit gondol szakorvosunk a műtétről? Mi történik a műtét során és mit érdemes betartani a műtét sikeressége érdekében?

Olvasd el a videó tartalmának teljes szövegét!

Mindenki máshogy használja ezt a fogalmat. Az egy picit drasztikusabb beavatkozás, itt lerontjuk az étkezést. Kicsit hasonló a Sleeve Gastrectomiához.

Az első lépésként csinálunk egy kisebb gyomrot, aminek az a funkciója, hogy egyszerűen nem tud sokat enni a beteg és második lépésként a vékonybélnek egy szakaszát ehhez a kis gyomorhoz szájazhatjuk. Ezzel viszont megváltoztatjuk a tápanyag továbbjutását és a felszívódását.

Tehát a beteg egyszerűen nem tud sokat enni, és amit viszont megeszik, annak a felszívódása is elromlik, kevesebb szívódik föl.  Ezzel a műtéttel a sleevehez képest, kicsit nagyobb fogyást lehet elérni, 1,5-2 év alatt 65-80%-át elveszítik a túlsúlynak a betegek és a cukorbetegség a kettes típusú cukorbetegnek a 85-90%-a egyensúlyba kerül, a többi kísérő betegség is jelentős mértékben javul. Tehát ez egy jó műtét, még egy picit jelentősebb mértékű fogyást lehet elérni vele. Természetesen minden beavatkozásnak van előnye és hátránya.

Ennek a műtétnek a hátránya az, hogy a rosszabb felszívódás miatt nem csak a fölösleges tápanyag kerül kiürítésre, felszívódás nélkül, hanem az ásványi sók, a nyomelemek és a vitaminok is. Úgyhogy ezek a betegek sajnos egy életen át vitamin, ásványi anyag és nyomelem pótlásra szorulnak. Ez az ára ennek a műtétnek.

Műtét előtti teendők

MILYEN BETEGSÉGEK, PROBLÉMÁK KERÜLHETŐEK EL?

A 2-es típusú cukorbetegség

Mivel az elhízás az elsődleges kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál fejlődött vissza a 2-es típusú diabétesz kevesebb, mint két év alatt, és 62%-uknál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

Alacsony termékenység

Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen javul a petefészek-funkció és a terhességek száma.

Rövidebb élettartam

Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.

Az ízületi fájdalmak

A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom által érintett területek száma. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Magas vérnyomás

Egy széles körben végzett tanulmány szerint a műtéten átesettek körében 61,7%-nál normalizálódott a magas vérnyomás, míg 78,5%-nál jelentősen csökkent.

 

Szív- és érrendszeri betegségek

A kórosan elhízottak esetében nagyon gyakori betegség lehet a koszorúér eredetű szívbetegség (CHD) és a koszorúér betegség (CAD) – a szívbetegségek leggyakoribb formája, amely végül anginához (mellkasi fájdalomhoz) vagy szívrohamhoz (miokardiális infarktushoz) vezethet.

KI FOG SEGÍTENI?

Dr. Baranyai Zsolt a kórosan elhízott pácienseknek segít visszaadni az önbizalmukat, az egészséges alakjukat, hogy újra teljes életet élhessenek.

Közel két évtized sebészeti gyakorlata és haladó laparoszkópos képzettsége remekül kamatoztatható a bariátria sebészetben. Megalapította és vezeti a Magyar Metabolikus és Bariátriai Társaságot. A nemzetközi bariátriai társaság, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO) magyarországi vezetője. Felmérés szerint betegei közül 99% újra megoperáltatná magát vele, 98%-ánál pedig jelentős (min. a túlsúly 70%-a) volt a műtét utáni fogyás mértéke.

Életem eddigi legjobb döntése volt a műtét, és legjobb választása is! Baranyai doktor a legklasszabb doki az életemben. A hozzáállása, a tudása, és ami nekem nagyon fontos a mai napig: emberséges!

M. Kata