}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

BMI-KALKULÁTOR

MI A BMI-INDEX?

A BMI meghatározása: a testtömeg és a magasság négyzetének hányadosa (kg/m2). A testtömeg-index egyszerűen és megbízhatóan kifejezi a szervezet elhízottságát. Lehet vele bariátriai műtétet tervezni, illetve fel lehet mérni a műtét sikerességét is.

40- es BMI felett indokolt a műtétet elvégezni akkor, ha konzervatív terápia (diéta, testmozgás) mellett nem érhető el tartósan testsúly csökkenés. Ilyen fokú elhízás mellett azonban –leginkább a testmozgás korlátozottsága miatt- csak az esetek 5 %-ában remélhető jelentős mértékű és tartós fogyás konzervatív terápiára.

Amennyiben a betegnek az elhízáshoz társult egyéb betegsége (2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, alvási apnoe, magas vérzsírszint, ízületi kopás stb.) is van, akkor a beavatkozást már 35-ös BMI-től ajánlott elvégezni. Az indikációs paraméterek azonban nem kőbevésettek.

DR. BARANYAI ZSOLT BESZÉL A BMI KISZÁMÍTÁSÁRÓL ÉS AZ ÉRTÉKEK MEGHATÁROZÁSÁRÓL

Olvasd el a videó teljes szövegét!

A túlsúly az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. Az elhízás jelenleg a leggyakoribb metabolikus betegség a világon. Az utóbbi évtizedekben tapasztalt gyors terjedéséért a táplálkozási-, és életmódváltozásokat okozzák. Az elhízás tehető felelőssé az összhalálozás 10-30%-áért.

A kóros elhízás már krónikus betegségnek tekinthető és a szervezetben elraktározott zsírszöveteknek a felszaporodásával jellemezhető. A gyakorlatban az elhízást a testtömeg index-el jellemezhetjük.

A testtömeg index meghatározása: a testtömeg és a magasság négyzetének hányadosa (kg/m2).

Felnőttek esetében elhízásról beszélünk, ha a BMI magasabb 30 kg/m2-nél, túlsúlyt pedig 25-29,9 kg/m2 közötti BMI esetében diagnosztizálhatunk. Fontos tudni, hogy a túlsúlyosok többsége az évek során elhízottá válik.

A BMI egyszerű és jó támpontot mutat az elhízás állapotáról.

 

A BMI kalkulátor kitöltésével ellenőrizheti, hogy van-e bármilyen kizáró oka az Ön esetében a bariátriai műtétnek. Ahhoz, hogy a műtét ténylegesen elvégezhető-e sebészeti és aneszteziológiai konzílium szükséges.

BMI egyszerű és jó támpontot mutat az elhízás állapotáról.

 

OSZTÁLYOZÁS (KG/M2)

Normál 18,5 – 24,9
Túlsúly 25 – 29,9
I. fokú elhízás 30 – 34,9
II. fokú elhízás 35 – 39,9
III. fokú elhízás > 40

BMI Kalkulátor

Kísérőbetegségek

BMI-kalkulátorhoz tartozó források

Bariatric surgery for type 2 diabetes

Bariatric surgery for type 2 diabetes: weighing the impact for obese patients., Kashyap SR1, Gatmaitan PBrethauer SSchauer P., Cleve Clin J Med. 2010 Jul;77(7):468-76.

Effectiveness of bariatric surgical procedures
Weight and type 2 diabetes after bariatric surgery

Weight and type 2 diabetes after bariatric surgery: systematic review and meta-analysis. Buchwald H1, Estok RFahrbach KBanel DJensen MDPories WJBantle JPSledge I. , Am J Med. 2009 Mar;122(3):248-256.e5. doi: 10.1016/j.amjmed.2008.09.041.

Bariatric Surgery

Bariatric Surgery: Risks and Rewards, Walter J. PoriesJ Clin Endocrinol Metab. 2008 Nov; 93(11 Suppl 1): S89–S96.

Bariatric Surgery no. 2.

Bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis., Buchwald H1, Avidor YBraunwald EJensen MDPories WFahrbach KSchoelles K., JAMA. 2004 Oct 13;292(14):1724-37.

Surgery for weight loss in adults.

Surgery for weight loss in adults., Colquitt JL1, Pickett KLoveman EFrampton GK., Cochrane Database Syst Rev. 2014 Aug 8;(8):CD003641.

Review of meta-analytic comparisons

Review of meta-analytic comparisons of bariatric surgery with a focus on laparoscopic adjustable gastric banding, Cunneen SA1., Surg Obes Relat Dis. 2008 May-Jun;4(3 Suppl):S47-55.

Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Versus Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass
Network meta-analysis of the relative efficacy

Network meta-analysis of the relative efficacy of bariatric surgeries for diabetes remission.Kodama S, Fujihara K, Horikawa C, Harada M, Ishiguro H, Kaneko M, Furukawa K, Matsubayashi Y, Matsunaga S, Shimano H, Tanaka S, Kato K, Sone H., Obes Rev. 2018 Dec;19(12):1621-1629.

The effect of surgical weight loss

The effect of surgical weight loss on obstructive sleep apnoea: A systematic review and meta-analysis.Wong AM, Barnes HN, Joosten SA, Landry SA, Dabscheck E, Mansfield DR, Dharmage SC, Senaratna CV, Edwards BA, Hamilton GS., Sleep Med Rev. 2018 Dec;42:85-99.

Maternal and neonatal outcomes after bariatric surgery