}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Melyik műtéti típust válasszam?

Sokakban felmerül, hogy melyik jobb műtét a bypass, vagy a sleeve. A két műtét eltérő hatásmodú, de szakmai szempontból lényeges különbség a kettő között nincs. Ennek megfelelően a világ egyik fele sleeve-et, a másik pedig bypass-t operál.

Bypass műtét alapvetően akkor nem végezhető, ha korábbi műtétek, gyulladások miatt várhatóan jelentős összenövések alakultak ki korábban a hasüregbe. A sleeve pedig jelentős rekeszsérv, nagyfokú refluxbetegség esetén nem javalt. Előfordulhat olyan anatómiai szituáció, mikor bypass műtétet nem lehet végezni. A sleeve műtét átalakítható bypass-á, fordítva a bypassból viszont nem lehet sleeve-et készíteni.

Ha a fenti kizáró kritériumok nem állnak fent, akkor az előnyök és hátrányok ismeretében nálunk a beteg dönti el, milyen műtétet szeretne. A személyes konzultáció egyik célja pontosan ezért a műtéti típusok ismertetése.

Nagy vonalakban a bypass műtéttel talán egy kicsit nagyobb mértékű fogyásra lehet számítani. Megjegyzendő, hogy a konkrét fogyás mindig a beteg életmódváltásán (diéta, rendszeres testmozgás) múlik. A sleeve műtét után a betegek egy ideig injekció formában B12 vitamin pótlásra szorulnak. Tudni kell, hogy a sleeve műtéttel létrehozott anatómia helyzetet el lehet rontani. Ha a beteg rendszeresen túleszi magát, tehát a csőgyomor volumenéhez képest hosszabb ideig jelentősen több táplálékot vesz magához ki tudja tágítani az új gyomrát. Ezután törvényszerűen visszatér a hízás. A bypass műtét során tudottan felszívódási zavart okozunk, mely kihat mindenre. Ennek a műtétnek a „hátulutője”, hogy egy életen át kell a beavatkozás utána vitamin és ásványi só pótlásban részesülni. Ha valaki hosszú távon kihagyja ezeket a vitaminokat komoly hiányállapotok alakulhatnak ki.

Viszonylag új műtéti eljárás a mini bypass, vagy más néven omega loop gastric bypass műtét, mely úgy kombinálja a két műtétet, hogy közben technikailag is egyszerűsíti azt. Rövidesen harmadik műtéti típusként szeretnénk ezt a beavatkozást nagyob volumenben felvenni a műtéti palettánkba.

Tehát szakmai okból a műtétek között nincs egyértelműen jobb, vagy rosszabb. Minden műtétnek van előnye és hátránya, mely mindig az adott műtét adottságától, preferenciájától függ. Ha a beteg mindkét (mindhárom) műtétre alkalmas, akkor részletes tájékoztatás után ő választ.