}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Az ízületi protézis implantációt megelőző bariátriai műtét csökkenti a kórosan elhízott betegek szövődményeit

A kutatás megállapítja, hogy a kórosan elhízott betegeknél a csípő- vagy térdprotézis előtt végzett bariátriai műtét csökkenti a kórházi-és a 90 napos műtét utáni szövődmények arányát és javíthatja a betegek egészségi állapotát.

“Adatainkra alapján úgy gondolom, hogy bátran kijelenthetjük, hogy a bariátriai műtét az ízületi pótlás előtt ajánlott beavatkozás” – mondta Alexander McLawhorn MD, MBA a tanulmány szerzője, aki a New York-i Speciális Sebészeti Kórház ortopéd sebészeti osztályán dolgozik.

“Nem fogja veszélyeztetni az ízületpótlás kimenetelét, ha ortopéd sebészként azt tanácsolja egy kórosan elhízott betegnek, hogy kérje ki a véleményét egy bariátriai sebésznek.”

A kóros elhízás esetén (40 kg/m2-nél nagyobb testtömeg-index) a térd-, és csípőízületi műtét rosszabb műtét utáni eredménnyel, nagyobb a szövődmény kockázattal jár. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kórosan elhízott betegek bariátriai műtétje csökkentheti a testsúlyt és a társbetegségeket, de a klinikusok eddig nem tudták eldönteni, hogy a műtét hasznos, vagy káros-e az ízületi pótláson átesett, kórosan elhízott betegek esetében.

Mivel a bariátriai műtét jelentős hatással van az anyagcsere rendszerre, és alultáplált állapotot hoz létre, egyes klinikai orvosok aggódtak amiatt, hogy a műtét negatív hatással lehet az ízületpótló műtétekre. Mások úgy vélték, hogy mindez javíthatja az eredményeket azáltal, hogy csökkenti a testsúlyt és ezáltal a csípő- vagy térdízület terhelését.

A probléma megvilágítására a Speciális Sebészeti Kórház kutatói a New York-i állami egészségügyi adatbázisából szerezték az információkat.

Beazonosították azokat a kórosan elhízott betegeket, akiknek volt New York államban 1997 és 2011 között protézis műtétje volt. Ezen időszak alatt bariátriai műtétet követően 2636 betegnek volt térd-, 792 betegnek pedig csípőprotézis műtéte.

A kutatók ezeket a betegeket kórosan elhízott, de bariátriai műtétet korábban nem kapó betegekkel hasonlították össze. Figyelték az életkort, a nemet, a társbetegséget és hogy mennyi idő telt el a bariátriai műtét után.

A statisztikai elemzések azt mutatták, hogy a bariátriai műtétek csökkentették a betegek társbetegségeit az ízületi pótlás előtt. A kórosan elhízott, bariátriai műtéten átesett betegeknél alacsonyabb volt a szövődmények aránya a csípő-, és a térdprotézis beültetése esetében. Másképp fogalmazva: a bariátriai műtéten átesett, kórosan elhízott betegeknél a csípőprotézis beültetése miatt 75%-kal, a térdprotézis beültetésénél pedig 31%-kal volt kisebb a kórházi szövődmények aránya. A 90 napos műtét utáni szövődmények kockázata szintén alacsonyabb volt a bariátriai műtétek után. Ez a térd protéziseknél 14%-kal, a csípő protéziseknél pedig 61%-kal kisebb érték volt a kontroll csoporthoz képest.