}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Hosszabb élettartammal jár a bariátriai műtét

A Göteborgi Egyetem tanulmánya szerint, azok az emberek, akiken bariátriai műtétet végeztek, átlagosan három évvel hosszabb ideig élnek, mint azok, akiket kóros elhízásuk miatt hagyományos kezelésben részesítenek.

A The New England Journal of Medicine (NEJM)-ben publikált eredmények a Svéd Obese Subjects (SOS) /túlhízott személyek/ tanulmányon alapulnak, amely 1987-ben kezdődött
és a göteborgi egyetem Sahlgrenska Akadémiájának a vezetésével valósult meg.

A tanulmány 2007 felnőtt beteg adatait tartalmazza, akik bariátriai műtéten estek át, és egy 2040 fős kontrollcsoportét, akik az elhízás hagyományos (nem sebészeti) kezelésében vettek részt. Idetartozott egy reprezentatív referenciacsoport is 1135 fővel, amely az általános népességből származott.

A műtéten átesettek körében a becsült átlagos várható élettartam 3,0 évvel hosszabb volt, mint a nem műtéti ellátással kezelt személyeknél, de 5,5 évvel rövidebb, mint az általános populációban lévők esetében.

Egy ideje ismert, hogy a bariátriai műtét tartós fogyást és a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatának csökkenését eredményezi, ami alacsonyabb mértékű halálozáshoz vezet. Másrészről, hogy mindez mennyiben jelenti a bariátriai műtét utáni várható élettartam meghosszabbítását, korábban nem volt ismert.

Dr. Lena Carlsson Ekander, a Sahlgrenska Akadémia klinikai anyagcsere-kutatásával foglalkozó professzora 2005 óta felelős az SOS-tanulmányért, és a cikk vezető beosztású szerzője.

“Most először rendelkezünk mérési adatokkal arra vonatkozóan, hogy a bariátriai műtét mennyivel hosszabbítja meg a beteg várható élettartamát. De fontos kiemelni, hogy átlagokról beszélünk. Nem minden beteg egyforma, ezért nem vonható le az a következtetés, hogy mindenki, akin elvégzik a műtétet, három évvel tovább él “- mondja. A bariátriai műtét jótékony hatása – az egészség romlásának és az idő előtti halálozás csökkent kockázatának – ellenére a műtét elvégzése szempontjából számba jöhető betegeknek még mindig csak egy része veti alá magát operációnak. A kutatók hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a betegeknek megfelelő információkhoz kell jutniuk, hogy kellő ismeretek birtokában tudjanak dönteni az elhízás kezelésének mérlegelésekor.

Ebben a tanulmányban a mortalitást (halálozást) három évtized időtartamban vizsgáltuk. Ezenkívül megbecsültük a bariátriai műtétek és a szokásos elhízáskezelés után várható élettartamot, és összehasonlítottuk mindezt az általános populáció várható élettartamával. “

Dr. Lena Carlsson Ekander, a Sahlgrenska Akadémia klinikai anyagcsere kutatásának professzora.

“Az elhízásról régóta ismert, hogy körülbelül öt-tíz évvel csökkenti az átlagos várható élettartamot. Tanulmányunk azt mutatja, hogy a bariátriai műtét három évvel meghosszabbítja azt. De még a műtét után is a betegek várható élettartama rövidebb, mint az általános populációé. Ezért nagyon fontos, hogy a bariátriai betegek számára megfelelő műtét utáni nyomonkövetést kínáljanak “- állapítja meg a professzor asszony.