}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

A műtét utáni hajhullás

A bariatriai műtét utáni hajhullás nem gyakori, de lelkileg mindig nagyon megterhelő. A súlycsökkentő műtéttel járó hajhullást „telogen effluvium”-nak hívják, és a szokásos hajnövekedési ciklussal áll kapcsolatban. Általában hirtelen kezdődik, és nagyon ritkán tart 6 hónapnál tovább. Az emberi haj növekedésének két szakasza van.

A növekedési fázist „anagén”-nek nevezik, és hajhagymáink 90% -a mindig ebben a fázisban van. A pihenő fázist „telogén”-nek hívják, amely körülbelül 1-6 hónapig, de átlagosan 3 hónapig tart. A hajunk körülbelül 5-15% -a mindig pihenő fázisban van. Az is ismert, hogy a telogén effluvium kapcsolatban áll a stresszel és a fogyás következtében létrejövő hormonális változásokkal. Ezek miatt a szokásosnál több hajhagyma léphet át a pihenő fázisba.

A műtét után ez a haj hullik ki. Amikor ugyanis a haj újra növekszik (pihenő fázisból növekedési fázisba lépve át) a régi hajhagyma meglazul, és kihullik a haj. Tehát a fogyás következtében létrejövő hormonális változások és a stressz az oka annak, hogy a haj a műtét után 1-6 hónapig (általában körülbelül 3-4 hónapig) hullik. Viszont ez a hajhullás nem végleges, helyette mindig új haj nő.

A hajhullás gyakori okai a bariátria műtét után

 • Maga a műtéti megterhelés
 • Krónikus, szervezetet gyengítő betegség (például májbetegség)
 • Hormonális egyensúlyzavar, például a pajzsmirigy hormonok alacsony szintje
 • Rossz étrend: alacsony fehérjebevitel, étvágytalanság, krónikus vashiány
 • Nehézfém túlfogyasztás
 • Olyan gyógyszerek, mint a béta-blokkolók, a túlzott mértékű A-vitamin és az antikoagulánsok (vérhígítók) alkalmazása

Tehát a hajhullás leggyakoribb oka maga a műtéti megterhelés, melyhez túlzottan alacsony kalória és fehérje bevitel társulhat. Gyakran játszhat szerepet az alul működő pajzsmirigy, a vashiány, vagy a genetikai tényezők. Mindezek következtében a haj körülbelül 5-15% -a hullik ki átmenetileg. A hajhullás elleni fontos tápanyag a cink, a biotin, a folát, a B-6-vitamin és bizonyos zsírsavak. Ha azonban ezekben a tápanyagokban nem szenved hiányt, akkor kevés haszonnal jár a fokozott bevitelük.

Tippek a hajhullás megelőzésére bariatriai műtét után

 •  Lazítson és ne aggódjon. A haj 5-15% -ának kihullása természetes a műtét és a fogyás okozta stressz miatt. Ritkán tart tovább 6 hónapnál. A kihullott haj visszanő.
 • • Keresse fel az operatőrét, hogy megállapítsa, a hajhullás eredeztethető-e más krónikus betegségből, hormonális zavarból.
 • Kövesse étrendi előírásokat, amely napi korlátozott kalóriatartalmat és megfelelő fehérje bevitelt tartalmaz. De NE fogyasszon sok fehérjét és ne növelje annyira a kalóriát, hogy azzal meghiúsítsa a fogyását! Olyan fehérje pótló készítményeket javaslunk, melyeknek alacsony a szénhidrát (cukor) tartalma. 
 • Fogyasszon specifikus bariátriai multi-vitamint, megfelelő mennyiségű B-vitaminokkal, foláttal, cinkkel és biotinnal. Gondoskodjon a megfelelő B12, a kalcium-citrát és D-vitamin bevitelről.
 • Kerülje az A-vitamin és cink túlzott mértékű használatát, ugyanis potenciálisan mindkettő káros lehet.
 • Vigyen be vasat, ha a laboratóriumi értékeiben alacsony a vasszint keresse fel operatőrét.