}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Az étkezési rost védelme az elhízás ellen

Étkezési rostbevitel és elhízás.

A Georgia Állami Egyetem (Atlanta, GA, USA) vizsgálata szerint, étkezési rostbevitellel megelőzhető az elhízás és a metabolikus szindróma – továbbá a bélcsatornában bekövetkező nemkívánatos változások is, mivel a rostbevitel elősegíti a vastagbél „hasznos” baktériumainak elszaporodását.

A kutatók megállapították, hogy az egerek táplálékának kiegészítése fermentálható inulin rosttal megakadályozta a magas zsírtartalmú étrend okozta metabolikus szindróma kialakulását; ennek a hatásnak a mechanizmusát is azonosították. (Közleményük „A bélflóra táplálása étkezési rosttal a vastagbél IL-22 közvetítésével fenntartott épségének helyreállításával védelmet nyújt az étrendi elhízás ellen” címmel, a Cell Host & Microbe folyóiratban jelent meg.)

A metabolikus szindróma az elhízáshoz szorosan kapcsolódó rendellenességek halmaza, amelybe a normálisnál magasabb vérnyomás és vércukor szint, a fölös testzsír deréktáji lerakódása, valamint kóros koleszterin és triglicerid szint tartoznak. Ha ezek valakinél együttesen fordulnak elő, akkor fokozzák a szívbetegség, az agyi érkatasztrófa, és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát az illetőnél.

Elhízás és metabolikus szindróma esetén változások állnak be a bél mikroflórájában – a bélcsatornában élő mikroorganizmusok populációjában. Feltételezik, hogy napjaink táplálkozási szokásai – legfőképpen a rostmentes, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása – kihatnak a bél mikroflórájára és hozzájárulnak az idült gyulladásos betegség (pl. a metabolikus szindróma) elhatalmasodásához.

Vizsgálati eredmények alapján, a magas zsírtartalmú étrend elpusztítja a bél mikroflóráját és a bélcsatornát bélelő hámsejtek megújulásának visszaszorításával lehetővé teszi a bélbaktériumok behatolását a bélfali hámsejtekbe.

Fontos a rosttartalmú étrend

A szóban forgó vizsgálat megállapította, hogy a fermentálható inulin rost bevitele helyreállította a bél egészségét és megóvta az egereket a magas zsírtartalmú étrend okozta metabolikus szindrómától.

Ez a bélflóra normalizálására, a bélfali hámsejtek megújulásának serkentésére, továbbá az interlelukin-22 (IL-22) nevű – a mikroflórát alkotó baktériumok hámsejtekbe történő behatolását meggátló fehérje – expressziójának helyreállítására volt visszavezethető.

„Megállapítottuk, hogy az étrend rosttartalmának változtatása – mindenekelőtt fermentálható rost hozzáadása – védelmet biztosít a metabolikus szindróma ellen,” fejtette ki Dr. Andrew Gewirtz, a Georgia Állami Egyetem Biomedicinális Tudományok Intézetének professzora.

„Vizsgálatunk felfedte a bél egészségét helyreállító, az elhízást és a metabolikus szindrómát visszaszorító hatásmechanizmusát – nevezetesen az IL-22 expresszió indukcióját. Ezek az eredmények hozzájárulnak az étrendi elhízás megértéséhez és betekintést engednek a fermentálható rostok lehetséges, egészségjavító hatásának mechanizmusába.”

A kutatók 4 héten át tápláltak egereket gabonaalapú rágcsálótáppal, magas zsírtartalmú (és alacsony – 5% cellulóz – rosttartalmú), vagy magas zsírtartalmú és étkezési (vagy fermentálható inulin, vagy oldhatatlan cellulóz) rosttal dúsított táplálékkal. A magas zsírtartalmú diéta az elhízás súlyosbodásának és a metabolikus szindrómához társuló rendellenességek kialakulásának kedvez.

Hogyan hat az inulin rosttal dúsított étrend?

Megállapították, hogy az inulin rosttal dúsított étrend mérsékelte az állatok testtömegének gyarapodását és észrevehetően csökkentette a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízást – ez a zsírsejtek nagyságának csökkenésével is együtt járt.

Az inulin rost hozzáadása ezen felül kifejezetten csökkentette a koleszterin szintet és javarészt meggátolta a kóros vércukorszint kialakulását. Az oldhatatlan cellulóz rost azonban csak kismértékben csökkentette az elhízást és a vércukorszint-ingadozást.

A magas zsírtartalmú diétához adott inulin rost helyreállította a bél mikroflóráját, azonban rágcsálótáppal etetett egereknél nem volt hatással a mikrobiomot alkotó baktérium populációra: határozott különbség maradt a rágcsálótápot, ill. a magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztó egerek mikrobiom szintjei között. A magas zsírtartalmú étrendhez adott cellulóz rost csupán csekély hatással volt a bél mikroflórájára.

Mindezeken felül, a kutatók megállapították, hogy a gabonaalapú rágcsálótápról magas zsírtartalmú táplálékra átállított egerek vastagbelének szervsúlya is csökkent, ami – feltételezésük szerint – hozzájárult az alacsony intenzitású gyulladáshoz és a metabolikus szindrómához. A rágcsálótáp visszaadása után teljes mértékben normalizálódott az egerek vastagbelének szervsúlya.