}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

VITAMIN ÉS ÁSVÁNYISÓ HIÁNYÁLLAPOTOK

A bariátriai műtét jelentős fogyást eredményez, de kialakuló a vitamin és ásványi anyag hiány miattkockázatot is hordoz magában. A bariátriai műtétek célja ugyanis a bevihető tápanyag mennyiségének és felszívódásának csökkentése. Ezek korlátozzák a vitaminok és ásványi sók szervezetbe jutását. Az bariátriai műtét típusától függően könnyen megelőzhető vitamin és ásványianyag hiány léphet fel. Az alábbiakban a legfontosabbakat soroljuk fel:

 

Vitamin/ ásványisó                       Hiányállapot tünetei


Miért fordul elő mikrotápanyag-hiány a fogyás műtét után?

 

Gyomor bypass:

 

Az eljárással a gyomor térfogata nagymértékben csökken, emellett pedig a táplálék útjának megváltoztatásával a felszívódás mértéke is megváltoztatásra kerül. Összességében a páciens nemcsak kevesebbet tud enni, de az elfogyasztott táplálék egy része nem szívódik fel teljes egészében.

 

Sok tápanyag a vékonybélben szívódik fel. A műtét után a vékonybél nagy részét kiiktatjuk, ami felszívódási zavart okoz. Egy példa; a B12-vitamin felszívódása a gyomorban kezdődik, ahol lebomlik, és egy úgynevezett belső faktorhoz kötődik, amely elősegíti ennek a mikrotápanyagnak a felszívódását. Ha a gyomor mérete csökken, és a vékonybél egy része kikerül, a gyomor sejtjei már nem képesek megfelelő mennyiségű belső faktort előállítani a felszívódás elősegítésére. Ez a folyamat a B12-vitamin hiányát eredményezi.

 

 

Csőgyomor műtét (sleeve gastrectomia)

A műtét céljának megfelelően a csökkentett térfogatú gyomor nem tud elegendő mennyiségű ételt befogadni. Ennek megfelelően kisebb a kulcsfontosságú mikrotápanyaghoz való jutás mértéke is. Ráadásul a gyomor eltávolításával csökken a gyomorsav és bizonyos emésztőenzimek termelődése, mely rontja a mikrotápanyagok felszívódását is. Ennek megfelelően a mikrotápanyag-hiány hosszú távon hasonló mértékű lehet, mint a bypass műtötteknél.

 

 

A napi bariátriai vitamin/ásványi anyag bevitel nélkül a hiányosságok kezeletlenül maradnak, ami jelentős egészségügyi problémákhoz vezet.

 

Bővebb információ: https://bariatria-vitamin.hu/spg/858794/Tudastar