}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Mikor végezhető bariátriai műtét?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen feltételek esetén végzünk bariátriai műtétet. Ehhez elsősorban az úgynevezett testtömeg indexet (BMI) vesszük alapul. A nemzetközi irányelv szerint a műtét BMI:40 felett abszolút indokolt. BMI:35 felett is elvégezzük a műtétet, ha a túlsúlyhoz társulnak kísérő betegségek (cukorbetegség, magasvérnyomás, izületi kopás stb.). BMI:35 alatt nem végzünk műtétet. Sokan nem értik miért. A bariátriai műtét csak komoly diétával és állandó testmozgással hoz eredményt. BMI:35 alatt ugyanezzel (!) a diétával és testmozgással műtét nélkül is le lehet fogyni. A műtét nem hoz előnyt, sőt a magas ára, az esetleges szövődmény lehetőségei miatt az árnyoldalai dominálnak. Ha valaki BMI:35 alatt nem tud diétával, állandó testmozgással lefogyni, műtéttel sem fog tudni. Nem fogja műtét után tartani a diétát, nem fog aktívan mozogni. A műtéttől egy csodát vár, ami csalódással fog végződni. Műtéti indikáció szintjét el nem érő elhízás esetén dietetikus segítségét javasoljuk. Van egy felső határa is a műthetőségnek. BMI:60 felett szintén nem végzünk műtétet. Ebben a kategóriában ugyanis aránytalanul magas a műtét rizikója. Áthidaló (bridge) terápiát javaslunk. Gyomorballon, vagy szintén dietetikus segítségével megpróbáljuk levinni a testsúlyt arra az értékre, ahol már biztoságosabban el lehet azt végezni. Ezt is sokszor nehéz megértetni a betegekkel, hiszen fogyasztó műtét elvégezhetőségéhez … fogynia kell.

Persze ezek az általános elvek, de minden beteg más és más. Számtalan egyéb dolog is befolyásolhatja egy adott műtét elvégezhetőségét.

 

A felsoroltak a nemzetközi irányelvek. Jómagam a bariátriai világszervezet (IFSO) magyarországi vezetője vagyok. A betegek biztonsága érdekében fontosnak tartom ezen irányelvek betartását.