}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Gondolatok a törökországi műtétekről

Nagyon etikátlan a törökországi kollégáktól és a szervező hölgytől, a műtétet vállalóktól pedig felelőtlenség a következők miatt:

– A műtét után nagyon fontos a megfelelő kezelés. Ezt nemzetközi protokollok rögzítik. Saját tapasztalatból tudom, hogy az operált betegek információ nélkül, vagy minimális információval jönnek haza. Itthon rémülnek meg és próbálnak különféle forrásból (internet, facebook csoportok) tájékozódni. Persze ez messze elmarad a kívánatostól.

– Üreges szerv megnyitása után 7 napig tilos repülni.

– Az esetleges szövődmények ellátása nincs megoldva. A külföldön, magánúton operált beteget nem látja automatikusan el a hazai ellátórendszer (a TB nem finanszírozza az ilyen szövődmény elhárítást/ a betegek kívétel nélkül megkapják, hogy menjenek vissza oda, ahol operálták őket). Itthon még nem történt annyi bariátriai műtét, hogy a komoly problémát bármelyik sürgősségi osztályon, sebészeten el tudnák látni.

– A betegek elégtelen orvosi dokumentációt kapnak. Műtéti leírással nem rendelkeznek. A törökországi kollégák más megoldásokkal, azt is váltogatva operálnak. Így nekem is komoly kihívás kitalálni, hogy melyik betegnek mi baja lehet.

– A Covid fertőzésnek a túlsúlyos, pláne frissen operált betegek hatványozottabban ki vannak téve. A kórházi kezelés önmagában is, de a repülőúttal kombinálva kifejezetten nagy kockázat a fertőzés vonatkozásában.

– Itthon a járvány miatt óriási bajban van az egészségügy. Intenzív ágy sok helyen nincs. A túlsúlyos betegek viszont úgy sebészi szövődmény, mint Covid fertőzéssel jó eséllyel szorulnak intenzív ellátásra.

– A túlsúlyos betegek kezelése nem ér véget a műtéttel. Hosszan kell őket követni, ellenőrizni.

– Szükség esetén senki nem tud úgy a szervező (információk szerint külföldön élő), mint a török kollégák felé jogi után fellépni.