}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Étrendi útmutatások bariátriai műtét után

Bariátriai műtét után rendkívül fontos követni az étrendi ajánlásokat.

Forrás: Diet guidelines after bariatric surgery

Az étrendi ajánlásokat rendkívül gondosan állítottuk össze azzal a céllal, hogy korlátozzák a bevitt kalóriák mennyiségét, ugyanakkor kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítsanak, amely elősegíti a tápanyag-hiányállapotok megelőzését és az izomszövet megőrzését.

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK

 • Fogyasszon kiegyensúlyozott étrendet, kis adagokban!
 • Tartson alacsony kalória-, zsír- és cukortartalmú diétát!
 • Jegyezze fel a naponta elfogyasztott ételek, kalóriák, és fehérje mennyiségét!
 • Egyen lassan, kicsiket harapjon, és alaposan rágja meg az ételt!
 • Kerülje a rizst, a kenyeret, a nyers zöldségeket és friss gyümölcsöket, továbbá a rágós húsokat (pl. sertéshús és marhasteak)! A darált húst általában tolerálják a betegek.
 • Ne használjon szívószálat, ne igyon szénsavas üdítőket, és ne rágcsáljon jeget. Ezek a tevékenységek levegővel tölthetik meg a gyomortasakot és ez panaszokat okozhat!
 • Kerülje a cukrot, a cukros ételeket és üdítőket, a tömény édességeket, és a gyümölcsleveket!
 • A műtétet követő első két hónapban nap kalória bevitele 300-600 cal között legyen, és túlnyomórészt híg, ill. sűrűbb folyadékokból származzon!
 • A nap kalória bevitel ne haladja meg az 1000 kalóriát!

FOLYADÉKOK

 • A kiszáradás elkerülése érdekében, az étkezések között igyon a tervezettnél több vizet és alacsony energia tartalmú, vagy kalóriamentes italokat! A fogyasztott folyadékok nem tartalmazhatnak koffeint!
 • Minden kis étkezés között szürcsöljön el kb. 250 ml folyadékot, naponta 6-8 alkalommal!
 • Javasoljuk, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot igyon – ezt a célt fokozatosan lesz képes elérni.
 • Nyomatékosan óva intünk bármilyen alkoholos ital fogyasztásától. A műtét után az alkohol sokkal gyorsabban szívódik fel a szervezetbe, mint előzőleg, emiatt nehezebben mérhetők fel előre, illetve nehezebben uralhatók nyugtató és kedélymódosító hatásai.

FEHÉRJE
Fehérjedús ételek fogyasztásával őrizze meg izomszövetét! Magas fehérjetartalmú többek között a tojás, a hús, a hal, a tenger gyümölcsei, a tonhal, a baromfihús, a szójatej, a tofu, a túró, a joghurt és egyéb tejtermékek. Naponta legalább 65-75 gramm fehérje bevitelét tűzze ki célul! Ne aggódjék amiatt, ha a műtétet követő első néhány hónapban képtelen elérni ezt a célt!

TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZíTŐK
A következő táplálék-kiegészítőket nap, mint nap szednie kell, hogy megelőzze a tápanyag-hiány kialakulását. Kérjük, ne feledje, hogy minden tablettát össze kell zúznia, vagy 6-8 apró darabra kell azt törnie! Ön többé már nem képes egészben lenyelni a tablettákat úgy, mint a műtét előtt, mivel ez után az egész tabletta nehezebben halad át új, megváltozott anatómiájú gyomrán.

Multivitaminok
Nagy hatáserősségű, naponta szedhető, többféle vitamint és ásványi kiegészítőket tartalmazó rágótablettát válasszon, amely legalább 18 mg vasat, 400 µg folsavat, továbbá szelént, rezet, és cinket is tartalmaz! Naponta két tablettát szedjen legalább a műtét utáni első 3 hónapban, ezt követően elegendő egész életén át napi egy tablettát szednie!

Kalciumpótló készítmény
A kalcium hiány és a csontbetegség megelőzése érdekében napi 1200-2000 mg kalcium beviteléről kell gondoskodnia. A felszívódás fokozása érdekében a nap folyamán 2-3 részre elosztva vegye be napi kalciumadagját – pl. 500-600 mg kalciumot tartalmazó készítményből naponta háromszor vegyen be! Kalciumpótlásra lehetőleg kalcium-citrátot szedjen!

D-vitamin pótló készítmény
Nap, mint nap, összesen 800-100 NE (nemzetközi egység) D-vitamint szedjen! Ezt a mennyiséget naponta több részre elosztva, pl. 400-500 NE napi kétszeri bevételével kell biztosítani. A D-vitamint a kalciumpótló készítménnyel együtt kell bevenni. Ha nincs ínyére, hogy egyszerre több tablettát kell lenyelnie, akkor alkalmazhat kalcium és D-vitamin tartalmú kombinált készítményt is – a lényeg az, hogy megfelelő legyen a hatóanyag tartalma.

B12-vitamin
Naponta 500 µg B-vitamint vegyen be! Ezt tabletta, vagy a nyelv alatt elszopogatható szublingvális készítmény szedésével biztosíthatja.

Egyéb kiegészítők
Más betegek további folsav-, vagy vaspótlásra szorulnak – legfőképpen a még menstruáló nők. Ezt az étrendi tanácsadó (dietetikus) megbeszéli Önnel.

ÉTREND FELÉPÍTÉSE BARIÁTRIAI MŰTÉT UTÁN

Közvetlenül a műtét után tiszta folyadék diétával kezd. Miután elbocsátották a Klinikáról, fokozatosan kiegészítheti az étrendjét sűrűbb folyadékokkal.

Két héttel a műtét után áttérhet turmixolt és pépesített ételekre. Ebben az időszakban nagy (20 grammnál több) fehérje tartalmú és alacsony (200 kalóriánál kevesebb) energia tartalmú táplálék-kiegészítő italokkal, vagy italporokkal fedezheti fehérjeszükségletét.

Fontos tudnia, hogy műtött gyomra rendkívül kicsi – nagyjából tojásnyi – nem egészen 60 ml a befogadóképessége. Úgyszintén szűk nyílás is, amin át a táplálék kiürülhet a gyomorból. Emiatt fontos, hogy egyszerre csak 2-3 kortynyit vagy harapásnyit fogyasszon bármilyen új ételből, majd várjon 10 percet, mielőtt folytatná az étkezést. Ez hozzásegíti, hogy megismerje a korlátait és a tűrőképességét. A folyadékok gyorsabban kiürülnek a gyomorból, mint a pépes táplálék.

Ha túlságosan sokat, vagy túl gyorsan evett, hányingert, vagy fájdalmat tapasztalhat. Kerülnie kell a dús, krémes folyadékokat, pl. a mártásokat, szószokat, és jégkrémeket.

MŰTÉT UTÁNI ÉTREND

A kórházi étrend

Az első műtét utáni étkezéskor tiszta folyadékokat, pl. gyümölcslevet, vagy szűrt húslevest kap. A gyümölcslé cukortartalma magas, azonban az Ön ekkor még rendkívül kis mennyiséget kap ezekből. A megivott folyadéktérfogatot étkezésről-étkezésre, fokozatosan kell növelnie, a tűrőképességének megfelelően.

Az első két műtét utáni hét étrendje

Megkezdi a sűrűbb – nagy fehérje, alacsony zsír- és cukortartalmú – folyadékok hozzáadását (példákért lásd az alábbi listát). Ebben az időszakban magas fehérje- és alacsony energiatartalmú táplálék-kiegészítő italokat, vagy italporokat fogyaszthat fehérjeszükségletének fedezésére.

A cél az, hogy kis mennyiségű, a gyomortasakból könnyen kiürülő ételadagokat fogyasszon. Kezdje 1 evőkanálnyi mennyiségekkel, majd növelje ezt 2 evőkanálnyira, a tűrőképességének megfelelően. Eleinte csak 50-60 ml folyadékot igyon egyszerre, majd – ha elviseli – növelje a térfogatot 100-120 ml-re. Napi energia bevitele nem haladhatja meg a 400 kalóriát.

Rendkívül fontos továbbá, hogy szervezete víztartalma is megfelelő legyen – ennek érdekében igyon napi 1-1,5 liter vizet, vagy más, energiamentes folyadékot.

Ajánlott, sűrűbb folyadékok

 • Zsírmentes, vagy 1% zsírtartalmú tej (ha Ön tolerálja a tejet).
 • Laktózmentes, vagy szója alapú, alacsony energiatartalmú italok.
 • Cukormentes puding.
 • Cukor- és zsírmentes joghurt.
 • Alacsony zsírtartalmú túró.
 • Húsleves alapú és más alacsony zsírtartalmú levesek, turmixolva.
 • Finomított, alacsony rosttartalmú, melegen fogyasztható gabonakészítmények (pl. rizs-, vagy búzakrém). Ezeket többlet folyadék hozzáadásával levesszerű állagúra kell elkészíteni. Zabkását ne egyen.

Tetszőlegesen fogyaszthatók magas fehérje és alacsony energiatartalmú táplálék-kiegészítő (227-311 grammos adagonként 200 kalóriánál kevesebb energiát, 20 grammnál több fehérjét tartalmazó) italok.

A fehérjebevitel növelése érdekében a zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tej minden 120 milliliternyi mennyiségéhez adjon 2 evőkanál zsírmentes szárított tejport, tojáspótlót/tojásport, vagy más porított fehérjét. Mindezekkel leveseket, melegen fogyasztható gabonakészítményeket és más sűrű folyadékokat is dúsíthat.

Ne feledjen 250 ml vizet, vagy más energiamentes folyadékot fogyasztani az étkezések között! Nap, mint nap szedjen multivitamin készítményt! 

A 2-4. műtét utáni hét étrendje

Kezdje el kiegészíteni az étrendjét rendkívül csekély – a tűrőképességének megfelelő – mennyiségű pürésített, vagy pépes ételekkel! Nagyon keveset harapjon az ételből és mindent rágjon meg alaposan! Új étel hozzáadásakor abból 20 percenként legfeljebb 2 harapásnyit egyen!

Ajánlott, pürésített és pépes ételek

 • almaszósz
 • joghurt
 • túró
 • alaposan megfőtt zöldségek, pürésítve
 • melegen fogyasztható gabonakészítmények
 • burgonyapüré
 • főtt tészta
 • habart tojásfehérje, vagy tojáspótló
 • konzerv gyümölcs
 • tonhalkonzerv
 • sovány hal
 • tofu
 • sovány darált hús, vagy baromfihús

Kerülje a kenyérféléket és a rágós húsokat!

Ajánlott étrend a 2-8. műtét utáni héttől a 2. műtét utáni hónapig

Ebben az időszakban napi energia bevitele feltehetően legfeljebb 500 kalória, 6-8 kis étkezéssel biztosítva. Az ételadagok ajánlott térfogata 60 ml szilárd és 120 ml folyékony táplálék esetén.

Minta menü

Ezt a minta menüt különféle, biztonságosan fogyasztható ételekből állítottuk össze. Az étrendet saját ízlésének és tűrőképességének megfelelően módosíthatja.

Reggeli
60 ml melegen fogyasztható gabonakészítmény, zsírmentes tejjel elkészítve.

Kora délelőtt
120 ml zsírmentes tej*

Késő délelőtt
2 tojás habart fehérjéje

Ebéd
120 ml alacsony zsírtartalmú csibeleves tésztával

Kora délután
60 ml alacsony zsírtartalmú túró

Késő délután
60 ml cukor- és zsírmentes joghurt

Vacsora
50-60 gramm sovány darált hús
60 ml pürésített, vagy alaposan átfőtt zöldség

Lefekvés előtti harapnivaló
60 ml zsírmentes tej

* A fehérjetartalom növelése céljából a zsírmentes tejhez adjon 60 ml-enként 1 evőkanál zsírmentes szárított tejport.

Ne feledjen 250 ml vizet, vagy más energiamentes folyadékot meginni az étkezések között! Fontos nap, mint nap multivitamin és ásványi anyag kiegészítőket szednie! Szükség esetén naponta 2-3 alkalommal szedjen vas-, kalcium-, és D-vitamin pótló készítményeket is! 

A 2-6. műtét utáni hónap ajánlott étrendje

Naponta  900-1000 kalória és legalább 65-75 gramm fehérje beviteléről gondoskodjon! A kiegyensúlyozott tápanyag-bevitel érdekében a napi menüt a következőkből kell összeállítania:

 • napi 3 adag tej és tejtermék (zsírmentes/alacsony zsírtartalmú);
 • napi 3 adag hús, vagy húspótló (sovány és alacsony zsírtartalmú);
 • napi 3 adag keményítő (kenyeret és rizst csak korlátozottan fogyasszon);
 • napi 1 adag gyümölcs (kerülendők az aszalt és a héjas gyümölcsök);
 • napi 2 adag zöldség (kizárólag alaposan megfőzve).

Az egyes adagok ajánlott térfogata 60 ml szilárd és 120 ml folyékony táplálék esetén.

Lehetőség szerint hagyja abba a nagy fehérjetartalmú folyékony táplálék-kiegészítő italok fogyasztását! Javasoljuk, hogy a táplálékából fedezze fehérjeszükségletét!

Minta menü

Ezt a minta menüt különféle, biztonságosan fogyasztható ételekből állítottuk össze. Az étrendet saját ízlésének és tűrőképességének megfelelően módosíthatja.

Reggeli
1 tojás, vagy 60 ml tojáspótló
120 ml melegen fogyasztható gabonakészítmény

Kora délelőtt
120 ml zsírmentes tej

Késő délelőtt
120 ml aprított dinnye

Ebéd
120 ml alacsony zsírtartalmú csibeleves tésztával
2 sós keksz

Kora délután
60 ml alacsony zsírtartalmú túró
60 ml vízben, vagy saját levében eltett, konzervált gyümölcs

Késő délután
120 ml cukor- és zsírmentes joghurt

Vacsora
50-60 gramm sovány hús, vagy hal
60 ml burgonyapüré
60 ml pürésített, vagy alaposan megfőzött zöldség

Lefekvés előtti harapnivaló
120 ml zsírmentes tej

Ez a minta menü napi 8 kis étkezést ajánl. Előfordulhat, hogy Ön többet, vagy ritkábban akar enni – azonban ügyeljen arra, hogy naponta legalább hatszor étkezzen.

Ne feledjen 250 ml vizet, vagy más energiamentes folyadékot meginni az étkezések között! Fontos nap, mint nap multivitamin és ásványi anyag kiegészítőket szednie! Szükség esetén naponta 2-3 alkalommal szedjen vas-, kalcium-, és D-vitamin pótló készítményeket is! 

Ajánlott étrend a 6. műtét utáni hónaptól kezdődően

 • Továbbra is fogyasszon napi 900-1000 kalória bevitelét biztosító étrendet.
 • A főétkezések számát csökkentse napi háromra, 1-2 nassolással kiegészítve!
 • Hagyja abba a nagy fehérjetartalmú táplálék-kiegészítő italok fogyasztását!
 • Tegye változatosabbá az étrendjét alacsony zsír-, cukor-, és energiatartalmú ételekkel, a tűrőképességének megfelelően!

A nyers zöldségeket, a friss héjas gyümölcsöket, az aszalt gyümölcsöket, a kenyérféléket, a pattogatott kukoricát, az olajos magvakat és a vörös húsokat csak akkor kerülje, ha kevéssé tolerálja ezeket!

HOSSZÚ TÁVÚ ÉTRENDI TANÁCSOK

Idővel egyre változatosabbá teheti étrendjét és egyre több féle állagú élelmiszer fogyasztására válik képessé. Egyes ételek továbbra is kevéssé tolerálhatónak bizonyulnak – ide tartoznak a vörös húsok, a baromfihús, a kenyérfélék, továbbá a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek. Összpontosítson az alacsony zsír-, cukor-, és energiatartalmú élelmiszerekre és továbbra is jegyezze fel napi energia bevitelét. Próbáljon mindegyik élelmiszer-csoportból az Ön számára leginkább megfelelő mennyiséget fogyasztani – a fentebb részletezett napi 900-1000 kalória energia bevitelt szem előtt tartva.

Szervezete megfelelő vízellátásának biztosítása érdekében fogyasszon naponta legalább 2 liter vizet, vagy más, kalóriamentes folyadékot – kivéve, ha ez valamilyen betegség miatt ellenjavallott.