}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Egy lépéssel közelebb az elhízás elleni védőoltás kifejlesztéséhez

Egy új keletű vizsgálat szerint lehetséges vakcinát készíteni elhízás ellen

A kutatók állítják, hogy – vizsgálatuk megállapításai szerint – lehetséges védőoltással kezelni az elhízást

A Braasch Biotech vállalat kutatói új, a testtömeg csökkenését segítő, elhízás elleni kísérleti vakcina vizsgálatának eredményeiről számoltak be.

A Journal of Animal Science & Biotechnology folyóiratban, „Új vakcinák hatása DIO (diet-induced-obese) egerek testtömegének csökkenésére” címmel megjelenés előtt álló közleményükben két, JH17 és JH18 kódjelű,a testtömeg gyarapodását mérséklő és csökkenését növelő szomatosztatin vakcinával végzett kezelés eredményességéről számolnak be.
A kísérlet megkezdése előtt, hím C57BL/6J egereket nyolc héten át olyan étrenden tartottak, amelynek energiatartalma 60%-ban zsírból származott. Az állatokat ezután a kísérlet első és 22. napján, intraperitoneálisan kezelték a kiméra szomatosztatin vakcina kétféle (JH17 és JH18) formulációjával. A kontroll egereket foszfátpufferes sóoldattal (PBS) oltották. A kísérlet hátralévő szakaszában az összes kísérleti állatot továbbra is 60% zsírkalória összetételű étrenden tartották.

A kutatók az állatok testtömegét hetente kétszer, táplálékfelvételüket hetente egyszer mérték. A 6. héten az állatokat túlaltatták, majd kivéreztették és a vérükben meghatározták a szomatosztatin elleni antitest, valamint az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szinteket.

EREDMÉNYEK

A kutatók arról számoltak be, hogy a vakcina mindkét formulációja a kezelt állatok testtömegének statisztikailag szignifikáns változását érte el a vizsgálat ideje alatt, a PBS kezelésben részesült kontrollokéhoz viszonyítva. A kiindulási testtömeg százalékos változását úgyszintén számottevően befolyásolta a vizsgálat időtartama alatt elvégzett vakcinálás.

A vizsgálat végén a JH17 oltóanyaggal kezelt állatok testtömege a kiindulási érték 104%-a, a JH18 vakcinával kezelteké 107%-a, a kezeletlen kontrolloké 115%-a volt. Az egerek táplálékfelvétele mind a három csoportban és a vizsgálat teljes időtartama alatt hasonló volt.

A kontroll egerekben nem volt kimutatható szomatosztatin elleni antitest, míg a beoltottaknál mérhető antitestválasz alakult ki (>1:500,000 titer). Az egyes csoportokban mért IGF-1 szintek között nem volt statisztikailag szignifikáns különbség, azonban JH18 vakcina alkalmazása után magasabbak voltak, mint PBS kezelés után (átlagosan 440,4 ng/ml vs. 365,6 ng/ml).

A kontroll PBS kezeléssel összevetve, a JH17, vagy JH18 kiméra szomatosztatin oltóanyagokkal végzett vakcinálás statisztikailag szignifikáns (p<0,0001) testtömeg-csökkenést idézett elő, jóllehet a DIO egereket mindvégig 60% zsírkalória összetételű étrenden tartották.

„Kísérletünk azt bizonyítja, hogy lehetséges vakcinálással kezelni az elhízást,” állította dr. Keith Haffer, a Braasch Biotech elnöke és stratégiai igazgatója. „Jóllehet az ezekkel a vakcinákkal végzett kezelés hosszút távú hatásait további vizsgálatokkal szükséges feltárni, embernél kialakult elhízás esetében az oltás gyógyszer és műtét nélküli alternatíva lehet a járványszerűen terjedő túlsúlyosság kezelésében.”

A vállalat közleménye szerint lehetséges, hogy a kutatás következő szakaszában elhízott kutyákon és sertéseken tesztelik a kísérleti vakcinát.

Forrás