}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Az elhízás nem gyógyítható csupán diétával és testedzéssel

„Egyél kevesebbet és mozogj többet!” – Kétségbe vonták, nem elég!

Az elhízás élenjáró szakértőinek egy csoportja a The Lancet Diabetes & Endocrinology hasábjain megjelentetett írásában kétségbe vonta, hogy az „egyél kevesebbet és mozogj többet” dogma hatásosnak bizonyulna az elhízás elleni küzdelemben.

Vegyük komolyan az elhízást, avagy az életmód-változtatásra vonatkozó ajánlások ütközése a biológiai alkalmazkodással” című közleményükben a szerzők azt állítják, hogy az elhízás javarészt biológiai okokra visszavezethető, idült betegség, amely nem gyógyítható pusztán étrendi megszorításokkal és testedzéssel.

Számos elhízott egyén képes néhány hónapig leadni a testtömegéből, azonban 80-95%-uk végül ezt visszahízza. A hosszú távon csekély eredmény egyik magyarázata, hogy a kalóriabevitel csökkentése több, kalóriadús élelem fogyasztására ösztönző és a testsúlyt gyarapító biológiai rendszert aktivál. Utóbbiak még akkoriban alakultak ki az ember fejlődése során, amikor táplálékbőség helyett ínséges időszakokat kellett túlélnie.

Mindazonáltal, egy ideje már fennálló elhízásban ezek a biológiai adaptációs mechanizmusok a előzőleg elért legnagyobb és tartósan fennállott testtömeg fenntartása céljából támogatják a kalóriabevitelt és az energia tárolását testzsír formájában.

Úgy tűnik, hogy az emberek többsége képtelen ezt, a testzsír elvesztése ellen védő mechanizmust pusztán életmód-változtatással leküzdeni – állítják a szerzők, különösen a XXI. századi, kalóriadús, magas zsírtartalmú táplálkozásnak és a csekély energia-leadásnak kedvező környezetben.

Habár az életmód-változtatás túlsúlyos egyéneknél valóban elérhet tartós testtömeg-csökkenést, idült elhízástól szenvedőknél a testtömeg feltehetően biológiai normaként rögzül, amelyet a szervezet mindenáron igyekszik fenntartani,” állította Dr. Christopher Ochner, a közlemény első szerzője és az Icahn School of Medicine at Mount Sinai (New York, USA) Gyermekgyógyászati és Pszichiátriai tanszékének adjunktusa. „Ennélfogva, az a jelenleg érvényes tanács, miszerint együnk kevesebbet és eddzünk többet, az elhízottak zöme számára aligha hasznosabb, mint egy erősen vérző egyénnek azt javasolni, hogy kerülje az éles tárgyakat.

Ochner doktor hozzáteszi még, hogy az új keletű bizonyítékok szerint ezek a biológiai alkalmazkodási funkciók vég nélkül kitarthatnak – még azoknál a valaha elhízott egyéneknél is, akiknek diétázással időközben sikerült normál testtömeget elérniük.

Csupán maroknyian gyógyulnak ki ténylegesen az elhízásból – a többség továbbra is „remisszióban lévő elhízástól” szenved. Ez a populáció módfelett különbözik azonos életkorú, nemű, és testtömegű kortársaiktól, akik sohasem voltak kövérek.”

Bariátriai műtét az egyetlen eredményes gyógymód

A szerzők érvelése szerint, a testtömeg csökkenésének hosszú távú fenntartásához legalább néhányat ki kell küszöbölni ezen biológiai tényezők közül.

Mindazonáltal, a jelenlegi, élettanilag megalapozott beavatkozások étvágycsökkentő gyógyszerek alkalmazására, testtömeg-csökkentő műtétek elvégzésére, és hasüregi bolygóideg-blokádra korlátozódnak – azonban ezek egyike sem korrigálja véglegesen a testtömeg-csökkentést célzó erőfeszítéseket aláásó biológiai tényezőket.

Ezidáig csak a Roux-Y gyomor-bypass műtétről bizonyították, hogy visszafordítja a kövérség által az étvágyhormonok szintjeiben és az agy táplálékra adott reakcióiban előidézett változásokat.

A szerzők szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy miért a bariátriai műtét az egyetlen eredményes gyógymód a hosszú ideje fennálló elhízás kezelésére.

Számos klinikus nincs tisztában annak okaival, hogy az elhízottaknak miért esik nehezére leadni a testtömegükből és megtartani az elért eredményt,” állapítja meg dr. Ochner.

Az elhízást idült és gyakran terápia-rezisztens kórképnek kell tekinteni, amelynek biológiai és viselkedési okai is vannak. Ezek kiküszöböléséhez egy sor orvosi beavatkozás – többek között biológiai alapú terápiák (pl. gyógyszeres, vagy műtéti kezelés), valamint életmód-változtatás – szükséges. Ezeknek a biológiai tényezőknek a figyelmen kívül hagyása és a merev ragaszkodás a viselkedés-módosításhoz minden bizonnyal tartósan meghiúsítja az elhízás hathatós kezelését és milliók korai halálát okozza évente.

Forrás