}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

BARIÁTRIAI MŰTÉTEK UTÁNI VITAMIN ÉS ÁSVÁNYISÓ FOGYASZTÁS

Bariátriai műtét után Önnek élete végéig kell vitaminokat és ásványisókat pótolnia. A pótlásokkal kapcsolatos előírások be nem tartása egyes vitaminoknál súlyos hiányállapotokat, betegségeket okozhatnak. Más vitaminok hiánya miatt pedig változhat a hangulata, csökkenhet szervezetének energiája, nehezebbé válhat az összpontosítás.

 

Miért fontosak a vitaminok és ásványi anyagok?

A bariátriai sebészeti beavatkozással megtette az új életéhez szükséges legfontosabb lépést. A sikeres fogyás viszont a megfelelő táplálkozáson múlik. A kielégítő táplálkozás víz mellett makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitelét jelenti.

 

Mit jelentenek ezek a tápanyagok?

A makrotápanyagok olyan táplálékok,amelyekre nagy mennyiségben van szükségünk. Ezek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Ezek mindegyike az energiabevitelt biztosítja. A bariátriai műtét után a makrotápanyagok fogyasztásának mértékét kontrollálni kell. Ebben dietetikus szakemberek tudnak segíteni.

 

A makrótápanyagokkal ellentétben a mikrotápanyagok nem szolgáltatnak energiát, de fontosságúak a szervezet megfelelő működéséhez. Ide a vitaminok (pl. az A, B, C, D, E, K vitamin), ásványi anyagok (mint a kalcium és foszfor) illetve a nyomelemek (mint a vas, cink, szelén, mangán) tartoznak. A szénhidrátokhoz, zsírokhoz és fehérjékhez képest a mikrotápanyagokból nagyságrendekkel kevesebbet kell bevinnünk, de mivel ugyanolyan fontosak a szervezet számára a bariátriai műtét utáni megváltozott emésztés és felszívódás miatt komoly kihívást jelent a megfelelő bevitelük. A betegek körében nem mindig ismert, hogy a mikrotápanyag felszívódása nem csak a különféle bypass műtétek után, hanem a csőgyomor (sleeve műtét) műtét után is károsodik.

 

A csőgyomor (sleeve műtét) után ugyanis a műtét céljának megfelelően a csökkentett térfogatú gyomor nem tud elegendő mennyiségű ételt befogadni. Ennek megfelelően kisebb a kulcsfontosságú mikrotápanyaghoz való jutás mértéke is. Ráadásul a gyomor eltávolításával csökken a gyomorsav és bizonyos emésztőenzimek termelődése, mely rontja a mikrotápanyagok felszívódását is. Ennek megfelelően a mikrotápanyag-hiány hosszú távon hasonló mértékű lehet, mint a bypass műtötteknél.

 

A gyomor bypass operáltaknál egyszerre válik korlátozottá a táplálékfelvétel és csökken a tápanyag felszívódás. Az emésztőrendszerben kialakított műtéti anatómiai változások miatt a szervezet nem tudja kinyerni az elfogyasztott ételekből a szükséges tápanyagokat.

 

A mikrotápanyagok műtét utáni felszívódásának növelése érdekében szükséges naponta többször bariátriai étrendkiegészítőket szednie. Az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen több, mint két tucat mikrotápanyag eltérő mennyiségben szükséges a szervezetnek. Egyesekből csak nyomnyi mérték kell. Másokból, mint például a B-vitaminokból és az olyan ásványi anyagokból, mint a vas és a kalcium, ennél többet igénylünk. Ennek megfelelően ezek hiánya gyorsabban okoz problémát a szervezetnek.

 

 

Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amire figyelnie kell?

 

A tiamin, más néven B1-vitamin segít a tápanyagok energiává alakításában, enyhítheti az izomfájdalmakat és hozzájárul a bőr, a haj egészséges állapotának fenntartásához. Szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában és csökkentheti a bőrproblémákat. A tiaminhiány korai tünetei közé tartozik a fáradtság, az ingerlékenység, a gyakori hányás és az alvászavar. Ezen tünetek mindegyike elég gyakori a bariátriai műtéten átesett betegek körében, ezért gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget nekik. Hiánya esetén azonban bőrgyulladás, a szőrzet és haj kihullása is előfordulhat. Ha elég sokáig figyelmen kívül hagyják, a tiaminhiány maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

 

A B12-vitamin segít a szervezetben új vörösvértestek termelésében, de hozzájárul a központi idegrendszer egészséges működéséhez is. A kisfokú B12-hiánynak egyáltalán nincsenek tünetei. Kezelés nélkül azonban általános gyengeségérzethez, szédüléshez, izombizsergéshez és maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

 

A vashiány rendkívül gyakori probléma a bariátriai betegek körében. Hiányának korai jelei a szédülés, a fáradtság, a szapora szívverés, vagy a törékeny körmök. Szájon át történő pótlással az egyik legnehezebben kezelhető hiányállapot.

 

A kalcium és a D-vitamin kéz a kézben járnak, mert mindkettőt tejtermékekből kapjuk. Emellett a napfény a D-vitamin egyik fő forrása. A kalciumhiányt nagyon nehéz felismerni, mert gyakran nem okoz  tüneteket, sőt  rutin vérvizsgálat során nem derül ki a hiánya.  Gyakran a kalciumhoz és/vagy D-vitamin hiány első tünete egy váratlan csonttörés, ami sok évvel a műtét után következik be. A D-vitamin-hiány korai jelei közé tartozik a csontfájdalom és az izomgyengeség, amelyeket könnyen figyelmen kívül hagynak azok a bariátriai betegek, hiszen sokak már a műtét előtt is hasonló problémákkal küzdöttek.

 

 

Milyen típusú termékre van szüksége?

 

Míg a specifikus bariátriai műtétek utáni étrendkiegészítők gyártása a fejlett országokban már 20 éve történik, egészen mostanáig hazánkban a betegek 8-10 patikákban kapható termék listájával távoztak az operáló intézményből. Ez azonban nem jó megoldás. A táplálkozástudományi kutatások alapján kiderült, hogy a bariátriai műtéteken átesett betegek vitamin és ásványi anyag beviteli szükséglete sokkal magasabb, mint a nem operált egyéneknek. Nem mindegy a termékek összetétele, mennyisége, felszívódása. Éppen ezért az általunk forgalmazott, neves nemzetközi cégek által gyártott termékek piacra kerülését hosszas kutatások, vizsgálatok és engedélyezési eljárások előzték meg. Sajnálatos módon hazánkban az OGYEI nem vizsgálja az adott termék hatásosságát, a forgalomba hozáshoz elég ha a termékösszetétel olvashatóan szerepel a címkén. Ennek megfelelően egyre többen élnek vissza a bariátriai táplálékkiegészítő megnevezéssel.

Ennek ellenére ha úgy dönt, hogy nem bevizsgált bariátriai táplálékkiegészítőt vásárol, feltétlenül ellenőrizze, hogy elegendő mennyiséget tud-e bevinni az alább felsorolt vitaminokból, vagy ásványi anyagokból!

Az USA mérvadó társaságának, az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) állásfoglalása a bariátriai műtétek után három alapvető táplálék-kiegészítőt ajánl; multivitamint, vasat és kalciumot. Emellett egyéni szinten eltérő mértékű vitamin és ásványisó pótlás is szükséges.

A megfelelő multivitamin választása

 • A vitamin márkájától és típusától függően naponta 1-4 tablettát, vagy rágótablettát kell szednie.
 • A betegek többségének a műtét után napi 45-60 mgvasra van szüksége. A legtöbb specifikus bariátriai multivitamin legalább 45 mg vasat tartalmaz. Ha vas nélküli multivitamint választ, akkor vaspótlásról külön kell gondoskodnia.
 • Legalább 400 mcg (mikrogram)folsavat kell tartalmaznia.
 • A címkén felsorolt ​​vitaminok és ásványi anyagok többsége, az ajánlott napi bevitele legalább 200%-a legyen.
 • Legalább 2 mg rezet és 16 mgcinket tartalmazzon.
 • Legalább 12 mgtiamint kell tartalmaznia.
 • Legalább 75 mcg (mikrogram) (3000 NE)D3-vitamint tartalmazzon.

 

A B12-vitamin kiválasztása

 • Naponta legalább 500 mcg B12-vitamin (kobalamin vagy metil-kobalamin) kell bevinni a szervezetbe.
 • Az oldódó (szájban elolvadó),vagy a rágótabletta a leggyakoribb és legjobb választás a B12-vitamin pótlására.

 

Kalcium

 • Csőgyomor képzésnél, vagy bypass műtét esetén napi 1200-1500 mg bevitel javasolt.
 • A legjobb felszívódás érdekében napi 2-4 alkalommal 500-600 mg-os adagokat vegyen be. A kalcium gátolja a vas felszívódását, ezért ezek szedését szét kell választani.
 • A kalcium-karbonáthoz képest a kalcium-citrátnak jobb a felszívódása, így ez fogyaszása javasolt.

 

Vas

Ha vas nélküli multivitamint szed, naponta további vas-kiegészítőt kell kapnia. Ne vegyen be vasat és kalciumot egyszerre! A vas és a kalcium szedése között legalább két óra különbség legyen. A bariátriai műtétek napi 45-60 mg vasat kell magához vennie. 

 

 

Mire figyeljen vitaminok és ásványi anyagok vásárlásakor

A bariátriai műtét utáni vitamin- és ásványianyag-kiegészítő kiválasztásakor a következőket kell figyelembe vennie:

 

Melyik vitamin elégíti ki az igényeimet?

A vitamin- és ásványianyag-kiegészítők kiválasztásánál webáruházunkban sokféle készítmény áll rendelkezésre. Fontos tudnia, hogy milyen vitaminből mekkora mennyiségben van szüksége. Ezt mindenképpen le kell ellenőriznie a készítmény tápanyagcímkéjén.

 

Hányat kell szednie?

Számtalan tabletta következetes fogyasztását nehéz fejben tartani. A legegyszerűbb a napi egy adagú készítményt választani. A napi egy tabletta azonban nagyobb eséllyel okozhat hányingert, mivel ilyenkor nagyon sok tápanyagot sűrítenek egy adagba. Érdemes olyan multivitamint választania, melyet naponta kétszer, vagy háromszor kell bevennie.

 

Hagyományos tablettát, vagy rágótablettát válasszon?

A tabletták lenyelése röviddel a műtét után nehéz lehet. Sebészként ezért azt javasoljuk, hogy rágótabletta fogyasztásával kezdje a vitaminok és ásványi sók bevitelét, majd kb. egy hónappal váltson kapszulákra, vagy tablettákra.

 

Bariatria-vitamin.hu webshop. A világ legelismertebb bariátriai vitamin és ásványi só forgalmazó webáruháza.