}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Bypass-műtét utáni súlykontroll

A testkontúr műtéti helyreállítása (a bőrfelesleg eltávolítása) javítja a súlykontrollt.

A testkontúr műtéti helyreállítása (a bőrfelesleg eltávolítása) javítja a súlykontrollt gyomor-bypass műtéttel kezelt betegeknél – állítják egy, az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság lapjában, a Plastic & Reconstructive Surgery hasábjain publikált tanulmány vizsgálói.

Mivel a bariátriai sebészet legfőbb célja, hogy – a hosszú távon jelentkező egészségi problémák visszaszorítása céljából – fenntartsa a testtömeg csökkenését, a kutatók meggyőződése, hogy jelentős súlycsökkenést elért betegek esetében a testkontúr helyreállítását inkább rekonstrukciós és nem kozmetikai műtétnek kell tekinteni.

„Kimutattuk, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a gyomor-bypass műtét után a testkontúr helyreállítását is elvégezték, hosszabb távon megfelelőbb a testsúlykontroll,” nyilatkozta munkatársai nevében Dr. Ali Modarressi, a Genfi Egyetem (Svájc) kutatója.

A kutatók két, gyomor-bypass műtéttel kezelt betegcsoportban hasonlították össze a hosszú távon elért testtömeg-értékeket. Kilencvennyolc betegnél a bypass-műtét után a testkontúrt is helyreállították a zsír- és bőrfelesleg eltávolításával. Egy másik, az előbbieknek megfeleltetett, hasonló jellemzőkkel leírható, 102 fős betegcsoportban csak gyomor-bypass műtétre került sor, a testkontúr helyreállítása nélkül.

A testkontúr helyreállítása érdekében általában hasplasztikát (zsírleszívást) végeztek és sok esetben további eljárásokkal eltávolították a bőrfelesleget az emlőkről, a combokról és a felkarokról is. A gyomor-bypass műtét utáni 2 évben átlagosan közel 45,3 kg-mal csökkent a betegek testtömege.

Az ezt követő években a testkontúr helyreállításával is kezelt betegek testtömegének gyarapodása kisebb mértékű volt: átlagosan alig valamivel több, mint 0,4 kg, míg a csupán gyomor-bypass műtéttel kezelteké évi 1,8 kg volt.
A gyomor-bypass műtét után 7 évvel, a normalizált testkontúrú beteg testsúlya átlagosan 77,1 kg, a csupán gyomor-bypass műtéttel kezelteké 99,8 kg volt. A műtéti kezelést megelőzően mind a két csoportban 124,7 kg volt az átlagos testtömeg.

A testkontúr helyreállítása esetén a betegek kiindulási testsúlyuk kb. 4%-át, ennek mellőzése esetén viszont 11%-át hízták vissza a gyomor-bypass műtét után. A testkontúr normalizálása céljából eltávolított bőr- és zsírszövet tömegének leszámítása után, a testsúlygyarapodás kb. 6,3 kg volt a plasztikázott és közel 22,7 kg a csupán gyomor-bypass műtéttel kezelt csoportban.

A kutatók álláspontja szerint vizsgálatuk azt az érvelést erősíti, miszerint a testkontúr helyreállítását a sikeres bariátriai műtéti kezelés nélkülözhetetlen összetevőjének kell tekinteni. Ezen felül, mivel kedvezően hat a betegek egészségére, ezeket a beavatkozásokat az egészségbiztosításnak is fedeznie kell.

„Ennélfogva, a testkontúr helyreállítását rekonstrukciós műtétnek kell tekinteni a kóros elhízás kezelése során,” szögezik le a kutatók. „Mivel a testtömeg jelentős csökkenését követő plasztikai műtét nélkülözhetetlen az életminőség javításához és a testtömeg csökkenésének fenntartásához, jelentős súlycsökkenést elért betegek esetében rekonstrukciós műtétnek kell tekinteni a testkontúr helyreállítását.”

Forrás