}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

1023 Budapest

Zsigmond tér 10.

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

A KOLLAGÉN SZEREPE BARIÁTRIAI MŰTÉTEK UTÁN

Mi az a kollagén?

A kollagén egy olyan fehérje, amely az egész testben megtalálható a csontok, inak, bőr, izmok, porcok összetevőjeként. Szerepet játszik a szervek fejlődésében, a sebek és szövetek gyógyulásában, a csontok és az erek regenerációjában és a sejtműködésben. A kollagénnek többféle fajtája létezik, de a szervezet főként I., II. és III. típusú kollagénből áll.

 

Kollagén a bariátriai műtét után

Számos tanulmány igazolta a kollagén-kiegészítők előnyeit az ízületi fájdalom, a hajhullás, a bőr megereszkedése, és a körmök törékenysége esetében. A bariátriai betegek a fogyásuk során ezen problémák többségével általában szembesülnek. Egy 2019. évi nemzetközi állásfoglalás a bőr megereszkedésének megelőzésére, illetve a természetes kollagénképződés elősegítése érdekében az operált betegek körében kiemelten javasolta a kollagén-kiegészítők használatát. A kollagén peptidek (más néven hidrolizált kollagének) könnyen felszívódnak, ami kifejezett előny a súlycsökkentő műtét miatt elégtelen felszívódással rendelkező bariátriai betegek számára.

 

A legfontosabb kollagén típusok

  1. típus

Az I-es típusú kollagén csökkent termelése és/vagy lebomlása a bőrben ráncokat és öregedést okoz. Jellemzően szarvasmarha, tengeri hal és csirke tojáshéj membránból származik. Gyakran használják a haj, a bőr és a köröm állapotának javítására.

 

  1. típus

A szövetekben és a porcokban található, védik az ízületeket. Jellemzően csirkéből származik. Támogathatja a porcok és ízületek egészséges működését.

 

III. típus

A szervezetben az I-es típusú kollagén mellett található. Általában szarvasmarhából származik. Jótékony szerepet játszhat a szív- és érrendszerben, a gyulladásos állapotokban, az egészséges bőrben és a sebgyógyulásban.

 

  1. típus

Rostszerű kollagén általában a kötőszövetekben található. Jellemzően csirke tojáshéj membránból származik. Az ízületek megfelelő működésében játszik szerepet.

 

  1. típus

Szerepet játszik a csontok felépítésében és növekedésében. Jellemzően csirke tojáshéj membránból származik. Fontos szerepe van a porcok és a csontok megfelelő szerkezetében.

 

Miért kell pótolni a kollagént?

Az öregedés során csökkent kollagéntermelés, ami ráncokat és megereszkedett bőrt eredményez. Hasonló hatása van a nem megfelelő étrendnek, a különféle fehérjeforrások hiányának, illetve a korlátozott tápanyag bevitelnek is. A bariátriai műtétek utáni gyors fogyás csökkenti a bőr rugalmasságát.

 

A kollagén pótlás előnyei

  1. Izületi fájdalmak

A térdfájdalomban szenvedő betegeknél jelentős enyhülést tapasztalnak már 3 hónapig tartó II-es típusú kollagén peptid fogyasztásakor. Csökken a fájdalom, javul a mozgás.

 

  1. A bőr feszessége

A kollagén segíthet megőrizni a bőr épségét, feszességét és elősegíti a sebgyógyulást. A jelentős súlyvesztés a bőr, és azon belül különösen az elasztin és a kollagén rostok károsodásávaljár. Kísérletekkel támasztották alá, hogy 4 hét folyamatos kollagénpótlás javítja a bőr rugalmasságát.

 

  1. Haj és köröm egészsége

Gyakran előfordul, hogy a bariátriai betegek törékeny körmöket, különféle bőrbetegségeket és átmeneti hajhullást tapasztalnak a műtét után. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó tengeri kollagén keverék szedése bizonyítottan csökkenti a hajhullást és elősegíti a hajnövekedést. A kollagén peptid-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a köröm növekedésére és erősítésére.

 

 

Bariatria-vitamin.hu webshop. A világ legelismertebb bariátriai vitamin és ásványi só forgalmazó webáruháza.

Baranyai Katalin vezető                                            dr. Baranyai Zsolt szakmai vezető