}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

A bariátriai műtéttel kezelt betegek 95%-a elégedett

Bariátriai Sebészeti Kongresszus Brazíliában.

Brazíliában a kóros elhízás miatt 5-7 évvel korábban bariátriai műtéttel kezelt betegek 95%-a nyilatkozta azt, hogy elégedett a beavatkozással és 98% ismételten alávetné magát a műtétnek. A megkérdezettek 65%-a nő, 35%-a férfi volt; 95% számolt be önbecsülésének javulásáról és 88% „többet adott magára”.

A vizsgálat néhány eredményét a XVIII. Brazil Bariátriai és Metabolikus Sebészeti Kongresszuson hozták nyilvánosságra. Ez a 2019. október 5-7.-én megtartott a rendezvény több mint 1600 sebész és az elhízás terápiájában dolgozó szakember találkozójára adott alkalmat. A felmérésre 2017 március-májusban került sor 201, öt évnél régebben, Brazília különböző tartományaiban megoperált beteg részvételével.

Mit mond a Brazil Bariátriai és Metabolikus Sebészeti Társaság elnöke?

Caetano Marchesini, a Brazil Bariátriai és Metabolikus Sebészeti Társaság (SBCBM) elnöke szerint az elhízás a kutatókat világszerte leginkább aggasztó szerzett betegséggé vált. „Az Egészségügyi Minisztérium adatai alapján, az utóbbi évtizedben 60%-kal nőtt az elhízottak száma Brazíliában és a bariátriai műtétek bizonyították hatásosságukat a kövérséghez társuló betegségek visszaszorítása és a megoperált betegek életminőségének javítása terén,” nyilatkozta Marchesini.

Luiz Vincente Berti, a felmérést irányító bariátriai sebész, az SBCBM ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a kutatás a betegek szokásait és hozzáállását kívánta felmérni és több éves távlatban megérteni azok alakulását.

A kutatás során többek között a megoperált betegek jellemzőit (életkor, nem, iskolázottság, családi állapot, elégedettség az >5 éve elvégzett műtéttel, posztoperatív időszak és testtömeg-gyarapodás, az elhízáshoz társuló betegségek remissziója, egészségbiztosítás, életmód a bariátriai műtét előtt és az után) értékelték.

Megváltozik a hozzáállás

A lakosság egyre tájékozottabb az elhízás gyomorszűkítő műtéttel végzett kezeléséről – ezt a felmérés is igazolta. „A megkérdezettek 83%-a állította, hogy hallott már erről a műtéti beavatkozásról – ez a hányad 2007-ben még csak 79% volt. Ezen felül, a kórosan elhízottak 46%-a szándékozott alávetni magát a műtétnek,” nyilatkozta Luiz Vincente Berti, a vizsgálatról beszámoló közlemény szerzője.

A megkérdezett betegek 88%-ánál a testtömeg százalékos csökkenése az elfogadható tartományban volt és a betegek 2/3-a elégedett volt az elért testsúlyával. A kutatás további, fontos megállapítása, hogy válaszolók 68%-ánál a diabetes is megszűnt.

A bariátriai műtét után a megkérdezettek 70%-a fizikailag tevékenyebbé vált és 66% a felmérés időpontjában egészségesebben táplálkozott, mint a műtét előtt.

A műtét előtt a betegek 97%-a fogyasztott olajban sült ételeket – a műtét után 58%-uk felhagyott ezzel.
„A bariátriai műtét előtt leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek a finomított cukor, továbbá a liszttartalmú, ill. a zsíros ételek voltak – ez a válaszadók 89%-ánál megváltozott. A megoperált betegek ma már több gyümölcsöt és zöldséget esznek” hangsúlyozta dr. Berti.

Ami az alkoholos italokat illeti, a műtét előtt az elhízott betegek 60%-a fogyasztott alkoholt. „A vélekedéssel ellentétben, a felmérés azt mutatta, hogy 60%-ról 58%-ra csökkent az alkoholt fogyasztók aránya és az utóbbi betegek túlnyomó többségénél jelentősen csökkent az elfogyasztott alkoholmennyiség,” állította dr. Berti.

A felmérésre Brazília különböző tartományaiban került sor, a vizsgálók többek között Afonso Sallet, Roberto Rizzi, Alexandre Elias, Josemberg Campos, és Thomas Szego voltak.

Forrás