}

Rendelési idő

Előre egyeztetés alapján.

Lechner Ödön fasor 5

1095 Budapest

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ,
ahol kérdezhetsz, fontos tudnivalókat, kutatások eredményeit, cikkeket osztunk meg a testsúlycsökkentő műtétekről.

Robotok végzik bariátriai műtétek zömét 5-10 éven belül?

„A bariátriai sebészet minden vonatkozására kihat majd a robotika”, állítja dr. Keith Kim. Előnyei többek között: ergonómia, láthatóság, és precizitás.

Az Ausztriában „Az elhízás sebészete” címmel megrendezett szakértői konferencián megtartott előadásában Dr. Keith Kim, a floridai Celebration Kórház (Celebration, FL, USA) Metabolikus Belgyógyászati és Sebészeti Intézetének igazgatója kifejtette, hogy a robotikai rendszerek által kínált előnyök – többek között a nagyfokú precizitás, a megnövelt képességű vizualizációs eszközök, és a tökéletesített ergonómia – a technológia széles körű meghonosodásához vezet az elkövetkező évtizedben.

Véleményem szerint teljesen átalakul a sebészet jövője,” állította Dr. Kim. „Többé már nem a műtőasztal mellett fogunk állni, hanem a repülőgépek pilótafülkéjéhez hasonló vezérlőben, ahol mindenféle integrált információ rendelkezésre áll. A jövőben alighanem ez lesz a műtő.”

„Az USA-ban jelenleg végzett robotikai beavatkozások 20%-a bariátriai műtét,” szögezte le Dr. Kim, „…vagyis gyakorisági sorrendben a vastagbél-végbél, urológiai, és nőgyógyászati operációk után következnek.”

A robotikai eljárások gyorsabb ütemű térhódítása ezeken a szakterületeken annak volt köszönhető, hogy a robottechnológia olyan beavatkozások laparoszkópos elvégzését is lehetővé tette, amelyekre máskülönben csak nyitott műtétként kerülhetett volna sor.

Robotok nélkül sem drasztikus a helyzet

Mivel azonban a fejlett országokban már amúgy is laparoszkópos módszerekkel végzik a bariátriai beavatkozások zömét, a klinikai javulás nem túl „drasztikus”.

Bár kiemelte a robotikai rendszerek által kínált jobb láthatóságot és ergonómiát, Dr. Kim elismerte: „nem túlságosan sok adat” támasztja alá, hogy a robotikai rendszerek alkalmazása jobb klinikai végeredményre vezetne.
Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a közelmúltban két másik kollégájával együtt benyújtották a Da Vinci műtéti rendszer alkalmazásával 2 éven át gyűjtött adataikat, és ezek tükrében a szokványos laparoszkópos műtétekével összevetve biztatóak az eredményeik.

Bizonyítandó, hogy a sebész milyen kifinomult műveletekre válhat képessé a robottechnológia alkalmazásával, Dr. Kim videofelvétellel bizonyította, hogy robotikai eszközök segítségével sikerült kioldania egy varratvonalat lezáró csomót.

A robotikai rendszer további előnye, folytatta Dr. Kim, a tökéletesebb ergonómia, amely álláspontja szerint „a lehető legközelebb áll az ideálishoz”. A megnövelt látószög nagyobb mozgásteret biztosít a sebész számára.
Amikor az éppen használt műszerek keresztezik egymást, a rendszer képes átdefiniálni ezek vezérlését úgy, hogy a sebész a bal, ill. a jobb kezével mindig a bal, ill. a jobb oldalon a legszélsőbb helyzetű eszközt működtethesse.
Dr. Kim szerint a jövőbeli fejlesztések révén lehetségessé válnak az egyetlen behatolásból, ill. természetes testnyílásokon át végezhető műtétek, csupán egy, 18 mm-es trokáron keresztül, egy kamera és három robotkar hasüregbe vezetésével.

A robotikai komponensek azonban a műtőasztalon túl a műtő további funkcióit is átvehetik, egyszerűsítve és önműködővé téve a műtői személyzet más tagjainak több feladatát.
Az előadás után a hallgatóság felvetette, hogy aggályos a robotikai műtéti rendszerek magas ára. Egyes hozzászólók megkérdőjelezték, vajon a kórházak megengedhetnék-e maguknak, hogy a költséges robotikai berendezésekkel szereljék fel műtőiket.

Dr. Kim azonban rámutatott, hogy ugyanezek a kérdések merültek fel a laparoszkópos eszközök bevezetésének kezdetén is. Feltételezése szerint, minden bizonnyal megtalálják a módját, hogy az egészségügyi központok megvásárlás helyett lízingelhessék a berendezéseket.

Forrás